Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Христов

преди 3 години

Софиянци не слизат от колите си - с една дума българите не слизат от колите си, защото София продължава да расте, но да не старее. половината от колите са с регистрация на други градове. Накрая няма да се диша, но здраве да е, важно е да сме в София.

151

Как да стане

преди 3 години

С трамвая 50 минути смрад, простотия и пазене на джобовете. От 3 празни седалки и трите са с *** по тях. На другия ден тръгвам с колата. 20 минути и съм на работа, като по пътя пак *** и простотия, но поне съм на чистичко и топло. Не съм софиянец, тук ме преместиха от работа. Съжалявам господа кореняци, че ви дишам въздуха и най-нагло се опитате да ме бутате и засичате. Не ме харесвате и аз не ви харесвам(в повечето случай). Но вечер се прибирам и жената и детето са спокойни и сити..

150

Левтер

преди 3 години

Също така са и най-прости!

fallback