Снимка: Facebook
fallback

Столичната община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт, съобщи Столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

В началото на тази година "Витоша ски" внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк.

"Витоша ски" официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници, обяснява тя.

Аз лично не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение, както впрочем, не приеха и инженери от компанията на една от експертните срещи. Затова се нуждаем от независимо техническо обследване, аргументира се Фандъкова.

Според нея тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а и след това и Драгалевския лифт, посочва кметът.

В последните 2 години водим съдебни дела с "Витоша ски" за заповедите за възстановяване на Горна и Долна лифтови станции на Княжевския лифт, които издадохме. В момента една от заповедите е отменена окончателно, другата е потвърдена в наша полза, но отново се обжалва.

Съобразявайки се и с мотивите в съдебните решения, ще издадем нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За това се нуждаем от техническа експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. То няма да ни даде 100% гаранция за успех, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни, казва Фандъкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

Егати експертите! Пак на Фандъка хора! Я да използва силата на държавата и да налага глоби на фирмата докато допусне оправяне на лифта! Кви са тия частници в защитена територия?

10

Мирела

преди 3 години

Ох, къде ги тия експерти...От толкова експерти сме на тоя хал в тая държава. Много баби, хилаво бебе, е казал народът. Тоест работа трябва да се върши, щото само с експертни оценки лифт няма да се направи сам.

9

Анонимен

преди 3 години

Герберастите щели да направят лифт от княжево до белчин, като голяма част от трасето на лифта, ще е успоредно на драгалевския плавателен канал. Сега търсят консултанти на хонорар до петдесет хиляди лева,за да може да се заобиколи закона за обществените поръчки и задължително с 60 процента кешбек. Така се работи, така се пълнят нощни шкафчинца.

fallback