Снимка: БГНЕС

От началото на годината са наложени над 700 глоби за замърсени регистрационни номера. Това съобщиах от „Пътна полиция“ към СДВР, предава Агенция „Фокус“.

Още по темата

Специализираната операция се е наложила поради зачестилите случаи на замърсени регистрационни табели. Санкцията за това нарушение е в размер на 50 лева.

„Провеждаме акцията, за да може да улесним органите да изпълняват своите задължения. Към момента по-голямата част от техническите средства, които засичат превишена скорост, „Гражданска отговорност“, разпознават самия регистрационен номер и на базата на него издават наказание. Това провокира и нашата специализирана операция. Когато има пътен инцидент, самите граждани трябва да подадат информация на база регистрационния номер на табелата на автомобила“, обясни инспекторът.

На въпрос дали ще бъдат глобявани водачи, за които не е било възможно да почистят регистрационния си номер, поради влошени метеорологични условия, Крушарски посочи, че служителите на „Пътна полиция“ ще проявяват толерантност в подобни случаи.

„Но когато времето е хубаво и има възможност човекът да е изчистил номера, самото движение няма как да го замърси, нарушителите ще бъдат глобявани. Ще бъдем много толерантни към типа водачи, които нямат възможност, прибирайки се от дълъг път, да изчистят своите регистрационни табели“, поясни Крушарски.

Да бъде „замърсен“ регистрационният номер означава да не могат да се разпознаят буквите и цифрите и да не са видими за останалата част от участниците в движението.

Крушарски не се ангажира с категоричност да каже дали хора умишлено крият номерата си, за да избегнат камерите пои пътя, но отбеляза, че това е било част от мотивите, с които се е стартирала акцията. Акцията ще продължи до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase