Снимка: архив, Булфото
fallback

Ново разширение на "зелената зона" в София се предвижда тази година. Идеята е тя да се разрасне към още два столични квартала – "Иван Вазов" и "Слатина".

Очаква се паркирането на улиците там да стане платено най-рано през април, заяви кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов пред bTV. Решението да  има платено паркиране в квартал "Иван Вазов" беше прието на обществено обсъждане през декември миналата година.

Oще по темата

ИКолите са по тротоарите, хората не могат да минават по тях, майките с количките слизат на улиците, където, трябва да се съгласим, не им е мястото", заяви Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Някои граждани остават скептични: "Ще намерят друг начин, ако трябва някъде да паркира, без да плаща, ще намери – ако ще и на тревата, ако ще и във входа ще влезе с колата", смята Валентин.

Мнозинството от квартала обаче са съгласни с икономиста Стоян Панчев: "Цената трябва да е такава, че във всеки един момент да има поне 15 свободни места, тъй като имаме коли, които се въртят, търсят място да паркират и хем създават повече замърсяване, хем допълнително задръстрване", каза той.

Според икономисти платеното паркиране е по-добрият начин за финансиране, отколкото вдигането на местни данъци Очаква се пожеланата в "Иван Вазов" "зелена зона" да е готова през април. Ще следва примера на съседния столичен квартал "Буката", където паркирането е платено, но местата са повече.

"Не малка част от хората, които работят там, и които дори живеят там, паркират своите автомобили от другата страна на булеварда в квартал "Иван Вазов", които могат да се възползват от лукса да не плащат за своя престой”, обясни Божилков. Войната за пространство в София продължава. Освен в "Иван Вазов" "зелена зона" ще бъде въведена и в "Слатина" - отново по искане на жителите на квартала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

blue zone

преди 4 години

За квартал Иван Вазов съм твърдо за там е някъкъв ужас особено улица Янко Забунов и съседните не се търпи улицата е достатъчно широка но се спира и от двете страни и на практика не могат да се разминат две коли и става ужас. Българина трябва да разбере че ако иска да има автомобил ще си плаща за това удоволствие ако не с транспорта.

57

Анонимен

преди 4 години

Предлагам зелената зона да се разшири още повече и да включва личните гаражи. Паркираш в собствения си гараж и плащаш, така ще има повече пари в бюджета и по-големи заплати за бюрокрацията. Също така да се увеличат данъците на хората, всеки да плаща според количеството да издишвания въглероден двуокис (според кабронзовата му емисия)- по-голям си, по висок данък, замърсяваш повече, плащаш повече. На сексуално активните данъка да е по-висок, задъхват се, и отделят повече въглероден окис.

56

Анонимен

преди 4 години

А, честито! Сега хем ще плащате, хем ще обикаляте да си търсите места за паркиране. Защото с кофа боя няма как да се реши проблема когато местата са по-малко от колите на хората от квартала. Само някои хора ще забогатеят за сметка на гражданите.

fallback