Снимка: архив, Булфото

Нови места в зелена зона ще бъдат разкрити в столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов" по искане на гражданите. За готовността да бъдат обособени места за платено паркиране съобщи и.д. директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова пред "Монитор".

Още по темата

Тя обясни, че става въпрос за два малки участъка в районите "Слатина" и "Триадица". За "Слатина" новите места попадат в карето, заключено между улиците "Шипченски проход", "Цариградско шосе" и "Акад. Людмил Стоянов", а за "Триадица" - в участъка между бул. "България" и улиците "Петко Каравелов", "Балша" и "Бяла черква".

"От живущите в двата района получаваме сигнали за искане на разкриване на зона от година. Когато разширявахме зелената зона последния път, те се забавиха с исканията си и в крайна сметка районните кметове не внесоха докладите си в Столичния общински съвет (СОС)", коментира Милова. Новите районни кметове на "Слатина" и „Триадица“ вече подготвят обществени обсъждания, след което се очаква да въведат и конкретни доклади за гласуване в СОС. В "Триадица" още следващата седмица ще бъде проведена дискусия с гражданите.

Милова обясни също, че след решение на общинския съвет на ЦГМ ще е нужен около месец, за да разчертае новите места. Тя обаче подчерта, че от дружеството продължават инициативата за ремонти на тротоарите в зоните за платено паркиране, което би забавило въвеждането на новите места.

В началото на ноември миналата годината зелената зона в София бе разширена с 5500 места в “Оборище“, "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село". През 2017г. в район "Средец" бяха разкрити 1193 платени паркоместа, а  в "Лозенец“ - 3500.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase