Снимка: БТА

 Довеждащ транспорт до метрото през 2020 г. Това е новата задача на Столична община, заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

"С пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото", обясни градоначалникът и допълни, че кметството е осигурило продължаването на строителството на метрото след приключването на новите 12 км от първите два етапа на третата линия на подземната железница, които трябва да бъдат пуснати през 2020г.

Другите важни задачи заложени във финансовата рамка, по думите й, са по-усилена работа в кварталите, повече средства за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията. Според Фандъкова именно по достъпен градски транспорт е една от основните мерки за по-чист въздух. "Целта ни е да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха", посочи кметът.

Още по темата

Тя обясни, че няма основание да се променя цената на градския транспорт. Същ така през следващата година ще продължи и тестването на нощните автобуси. "Безспорно за столица и град, който иска да бъде и туристическа дестинация е добре да има нощен транспорт. Как да бъде, дали трябва нещо да се промени ще се коментира в следващата година. Няма основание да променяме цената", каза Фандъкова.

Освен инвестициите от "Московска" 33 ще се фокусират и върху увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. "Държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети", изтъкна Фандъкова. По думите й досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase