Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Показанията на станциите за измерване на замърсяването на въздуха сочат, че на всички станции, към 7 часа, показанията са били под 50 микрограма фини прахови частици на кг въздух, освен станцията в "Младост", където замърсяването е по-високо. Това обясни Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Oще по темата

Тя цитира обобщените данни от изминалите 24 ч.

"Започнахме деня с една доста смущаваща картина на нива, 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма. Анализът на вчерашния ден показа превишения от 150 микрограма само на станцията в "Надежда" и значително по-близки стойности на останалите станции", посочи Радева пред БНТ.

Лорита Радева каза, че според правилата няма "зелен билет", тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.

"Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ", заяви тя.

По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано горене на отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Обективен

преди 4 години

Транспортът е незначителен замърсител на въздуха в София. Замърсяването с фини прахови частици от транспорта е под 1% от допустимите норми, а сега нормите са превишени 3-4 пъти, а в някои квартали и над 12 пъти.

54

Анонимен

преди 4 години

Ако общината действително мислеше за чистотата на въздуха нямаше да вдигне данъците и на колите, които са на газ или на метан. Улиците в София се мият по документи, а не реално. Защо ли.....в София е по-евтино да си караш колата отколкото да ползваш градски транспорт. Защо ли?

53

Анонимен

преди 4 години

Зеленият билет е залъгалка за наивници. Даже и да се спре транспорта, замърсяването в София ще си остане почти същото - няколко пъти над нормите.

fallback