Снимка: pixabay

Измервателните станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите на фини прахови частици.

"Справката тази сутрин показва, че около 30 микрограма на кубичен метър е диапазонът, в който фините прахови частици варират. Ако тенденцията се запази, каквито са и очакванията, не би трябвало днес да има превишаване на нормата от 50 микрограма", поясни пред bTV зам.-кмета по екология Йоана Христова.

През уикенда обаче отново имаше разминаване между официалните данни на общината и индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, както и данните от сайта airbg.info.

Според индекса завишение в нивата на фини прахови частици имаше в девет града у нас, включително и в София. Най-мръсен въздухът бе в кварталите "Надежда", "Младост" и "Хиподрума". Малко по-късно обаче от Столичната община казаха, че проблем няма.

Йоана Христова уточни, че разминаването идва от това, че индексът на Еврокомисията е съвкупност от различни и много параметри, сред които е и нивото на влажност.

Тя припомни, че мерките на общината са повече от 100. Сред тях миене на улиците, затварянето на част от тях, ако се налага, както и въвеждането на "зелен билет" за градския транспорт, който да стимулира хората да слязат от автомобилите си.

През уикенда са направени извънредни проверки на сервизи и автопунктове за това дали се използва отработено масло за отопление.

Над 30 обекта са проверени, но не са констатирани нарушения, информира зам.-кметът по екология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase