Кадър: Bulgaria ON AIR

2000 филтъра за мръсен въздух ще бъдат поставени по различни сгради в София през следващите три години.

"До края на годината започваме с 500 броя, които ще бъдат позиционирани в кварталите "Красна поляна" и "Слатина". До края на 2021 година ще бъдат монтирани още до 850 бройки в различни точки на Столичната община и още два пъти по 500 бройки ще бъдат монтирани до края на 2023 година", посочи Анна Стойкова в студиото на "Денят ON AIR".

Общинският съветник от ГЕРБ допълни още, че тогава приключва програмата за подмяна на горивата за отопление в домовете, която е с европейско финансиране.

"55 000 домакинства в Столичната община използват твърди материали за битово отопление, което е основен фактор в замърсяването и качеството на атмосферния въздух", добави още тя.

Пред Bulgaria ON AIR Анна Стойкова призна, че към този момент не повече от 6 000 домакинства са подали заявка за смяна на начина си на отопление.

По думите ѝ именно заради това от общината ще подготвят още по-мащабна информационна кампания и след анализ ще направят определени промени за кандидатстване по програмата, за да могат повече домакинства да се възползват от нея.

"По отношение на филтрите създадохме модел в район "Красна поляна", където монтирахме 25 филтъра на домакинства и анализите показват, че качеството на въздуха се подобрява над 90%. Така че е много удачен вариант за хората, които няма да се включат в програмата за подмяна на печките по една или друга причина", посочи още Анна Стойкова.

По думите ѝ много програми и мерки на Столичната община, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха в столицата, вече дават резултат, което пък е стимул за общинската администрация да продължава да работи в тази посока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase