Снимка: БТА, архив
fallback

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на Борисовата градина да се преработи и да се проведе ново обществено обсъждане.

Oще по темата
По думите й заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г.

Фандъкова предлага в окончателния вариант на плана да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.

Конната база и базата на "Спортна София" да се запазят на местата, на които са. Не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители, мотовира се кметът.

Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на "Музей за зелена памет" на мястото на автокъща "Капитолия". За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата, посочва Фандъкова.

Кметът иска да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона "Кривите огледала" в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща "Капитолия". Автокъща "Капитолия" да бъде премахната от Борисовата градина. 

Фандъкова смята, че не трябва да се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“, иска да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения, да се подобри структурата на веломрежата в парка и др.

"130 години след изработването на първия устройствен план на градината от Даниел Неф, започваме обсъждането на настоящия проект за Подробен устройствен план, чиято основна цел е да съхрани и опази историческия вид на Борисовата градина, която е сред най-големите богатства на София", изтъква столичният кмет.

Тя припомня, че конкурсът за разработване на проекта за ПУП на Борисова градина беше спечелен от дружеството "Ковачев архитекти", което предложи най-консервативния вариант за запазване на парка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ЮнкерИшиаса

преди 4 години

един ден като ритне камбанат най успялата кметица на софия (след краля слънце разбира се) ще направим в нейна чест от борисовата до парламента специални картофени лехи по 189 мелеона едната. ще направим трички за късмет. ГЕПИ АД да се готви че другите такива големи играчи нема дето могат да скопосат идеалните картофени лехи. и нейните съселяни от самоков че могат да идват да си берат компири директно от сентъра на софия като компенсация че са загубили такава талантлива личност.

18

въпрос

преди 4 години

Защо Фандъкова носи перука какво крие,с гола глава ли е???

17

Анонимен

преди 4 години

нито дума и за Летния театърза последно там беше мутренско сборище доколкото помня

fallback