Преди седмица 15-годишно момче загуби живота си на необезопасена пешеходна пътека, блъснато от лека кола в София. Инцидентът стана на пешеходен светофар на ул. "Нишава" и бул. "Цар Борис III".

Седмица след инцидента живеещите в района настояват за обезопасяване на пешеходните пътеки по опасните кръстовища по булеварда. Те са стартирали и подписка.

"Настояваме за ограничения за намаляване на скоростта до безопасна на бул. "Цар Борис III", чрез всички възможни технически средства и налични ресурси на КАТ, поставяне на повдигната пешеходна пътека при всички пешеходни светофари, поставяне на асфалтова настилка и спешно удължаване на времетраенето на зеления сигнал за пешеходците", заяви организаторът на подписката Диана Димитрова.

Още по темата

Тя беше категорична, че не желае повече да вижда трупове на деца и пищящи майки на това място. Други жители на квартала настояха Bulgaria ON AIR, че на това място на бул. "Цар Борис III" стават множество инциденти всяка година.

Хората, посочиха, че в дъждовно време не само, че става хлъзгаво и се увеличават предпоставките за инциденти, но и се събира вода и пешеходците, дори и да не бъдат блъснати, са опръскани от шофьорите.

Кметът на район "Красно село" Христо Апостолов отговори на гражданите, че е подавал десетки преписки за опасните места по протежението на булеварда, а специално за конкретния пешеходен светофар е поискал тя да бъде повдигната и да бъде разположена стационарна камера на КАТ.

"Всеки инцидент може да бъде предотвратен, ако всички участници в движението спазват правилата. На този булевард от 40 години умират хора, защото някой не спазва правилата", заяви Апостолов.

Това каза и Димитър Попов от дирекция "Управление на трафика" към Столичната община. По думите му вече е изпратено и искане до МВР за поставяне на камера на КАТ.

Той обясни, че фаталното кръстовище е максимално регулирано, след като има светофар и мястото не е пешеходна пътека, за която да има знаци, а кръстовище, което дава зелена светлина на участниците в движението, когато трябва те да преминат.

"Най-важното е да се спазват правилата за движение. Каквито и мерки да се въведат, ако имаме нарушители, неминуемо ще се стигне до такъв инцидент. Трябва да се спазват сигналите на светофарната уредба", обясни още Попов.

Аргументите на районната администрация и на представителя на Столичната община не бяха приети от гражданите. Хората изразиха готовност за протести и блокиране на булеварда, докато не се вземат мерки за допълнително обезопасяване на местата за пресичане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase