Снимка: БулФото

Приключването на прословутия ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев" очевидно не е края на сагата. Днес, на редовно заседание на Общинския съвет на Столична община, групата на БСП призова управата на града да излезе пред столичани и да каже истината за ремонта.

Припомняме, че този вторник ремонтът официално приключи. След редица скандали за естетическите и практически решения на общината, след обвинения в корупция и след цели 237 дни закъснение, обектът беше инспектиран и приет от общината. Беше решено, че останалите некачествени участъци няма да бъдат допълнително ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Още по темата

Лидерът на групата на червените Калоян Паргов отбеляза, че санкциите, които СО ще наложи на фирмата изпълнител, са в пъти по-малко от първоначално коментираните, съобщава Агенция Фокус.

"Призовавам общината преди да пристъпи към замазване на този ремонт тихомълком, да си посипе главата с пепел, да излезе пред столичани и да каже истината. Да наложи конкретните санкции и корекции, защото е недопустимо да подминем така този въпрос и всички да се спъваме във фугите", заяви той.

Друг член на БСП-групата - Милка Христова пък поиска да разбере дали наложените 106 000 лв са единствената санкция, която ще понесе изпълнителят.

"В крайна сметка нашето искане е да се сложат картите на масата и да стане ясно за софиянци, какви санкции ще понесе строителят, за чия сметка са санкциите и дали всичко ще приключи с тези 106 000 лв. и с едни недоволни софиянци, които дълго време ще се "радват" на това пред очите им", гневи се Христова.

Отговорът на ГЕРБ дойде от председателят на групата на партията в СОС Малина Едрева. Според нея, кметът на София Йорданка Фандъкова е удържала половината от гаранцията за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в бюджета на общината. Това бил и начинът, по който каквито и промени да станат във фирмата-изпълнител нямало да има риск за средствата/

"Гаранцията на този ремонт е 8 години. В рамките на това време фирмата изпълните има ангажимент да отстранява всички дефекти по извършената дейност", категорична е Едрева.

По думите й, там където има дефектни фуги, счупени плочки и некачествено изпълнение, изпълнителят ще си свърши работата.

Зам.-председателят на СОС и на групата на ГЕРБ Николай Стойнев уточни, че строителят на "Графа" е санкциониран за отклонения в качеството, а не за неизпълнение в срокове.

Целият проект е на стойност около 9 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase