Снимка: Димитър Кьосемарлиев

8 години е гаранцията на ремонта на ул „Граф Игнатиев“, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Некачествените участъци по столичната улица няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Кметицата посочи, че при проверката на Зона 2 в централната градска част е била наложена максимална глоба за недобро почистване на обекта при предаването му – 3 000 лева.

„По отношение на проектанта налагаме и максимална неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. „Раковски“ до ул. „6-и септември“ е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта“, коментира тя.

Още по темата

Фандъкова припомни, че още миналата година е наложена максимална санкция на надзора в размел на 86 200 лева.

„Така че общият размер на санкции за всички участъци в проекта до този момент е 290 хил. лв. Всеки от участниците има своята отговорност, така че трябва да я понесе“, допълни тя.

384 дни ремонт на Графа: Кривонаредена настилка, криворазбрано качество или...

Кметът на София обясни, че етап 2 от проекта на Зона 2 е на стойност около 9 млн. лв.

„Срокът на гаранцията е 8 години. И за времето на този срок изпълнителят е длъжен да поема всички бележки за своя сметка. Като за целта половината от гаранцията, която е представена от изпълнителя в началото на договора и която е в размер на 603 хил. лв., се задържат за срока на гаранцията, за да гарантират, че ако той не е изпълнил ангажиментите си, те ще бъдат изпълнени за негова сметка“, обясни тя.

Фандъкова посочи, че проблемът на строителните компании са работниците.

„Дали заради размера на заплащането, дали заради уменията – не мога да кажа, но е факт, че винаги изпълнението на каквито и да е проекти, винаги се получават проблеми. Така че за мен гаранцията е наистина в санкциите, за да може фирмите да си правят сметка, да се подготвят добре и да изпълняват това, което са поели като ангажимент“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase