Снимка: Pixabay

Днес се навършват 140 години от обявяването на София за столица на България. По този повод от Столична община са планували тържествено отбелязване и множество културни прояви из целия град.

Още по темата

Решено е София да стане столица на България на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България, което се е състояло във Велико Търново, пише БТА.

Днешните чествания ще започнат с архиерейска света литургия в присъствието на българския патриарх и софийски митрополит Неофит в 9.00 ч. в храма "Света София".

От 11.00 ч. ще има церемония по освещаване и връчване на знамената на столични училища, която ще се състои на ул. "Оборище" и пл. "Свети Александър Невски", с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър и в присъствието на патриарха.

Празничен ретротрамвай ще се движи между 16.00 ч. и 18.00 ч. по маршрут от пл."Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", ул. "Алабин", бул. "Мария Луиза", Централна гара, бул. "Христо Ботев" до пл. "Възраждане". Часовете на тръгване от пл. "Възраждане" са 16.00 ч., 16.40 ч., и 17.20 ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

Изложбата "Да съградиш столицата" ще бъде открита от 17:00 ч. в Градската градина. Експозицията представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч. ще започне концертът на Софийския духов оркестър на Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Княз Александър I" ще има празнични илюминации.

В празничния ден с вход свободен ще са Регионалният исторически музей в София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase