fallback

Общ преглед
Ремонт на ремонта ще има и на градинката "Св. Климент Охридски“ между Софийския университет и парламента.

Според главния архитект на София Здравко Здравков там имало редица грешки, които обаче били на изпълнителя, а не на проектанта. Той направи внезапна проверка на място и не остана никак доволен от това, което видя.
Oще по темата
Криви плочки и фуги, счупени плочки и лошо изпълнение на детайлите. 

Това обаче вече не е прецедент на София, въпреки че Столичната община похарчи милиони от данъците на столичани, за да стане градът ни уж по-хубав.

Близо половин година продължава "ремонтът на ремонта" на столичната ул. "Граф Игнатиев", проблем имаше и с плочките пред храма "Свети Седмочисленици". Положението не е по-добро и в градинката "Кристал“, а сега се оказва, че и тази пред Ректората скоро няма да бъде отворена за софиянци.
 
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че още през февруари строителният надзор е дал подробни предписания за отстраняване на нередностите при ремонта на градинката  "Св. Климент Охридски“, както и подробен списък за отстраняването им.

Това изискване обаче не било спазено от изпълнителя. 

На 14 март в Столичната община е получено писмо от изпълнителя, че са готови. Надзорът обаче е проверил и е заявил, че предписанията му не са спазени и дефектите не са отстранени.

А Фандъкова отсече, че не е доволна от заключителния етап на ремонта.

"Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да бъдат подменени. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол, а би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба“, констатира Здравков.

Според него предстои всяка една от вече поставените гранитни плочки да бъде проверена наново и да бъде подменена.

"Контактната зона със съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с циментова замазка, не знам какъв е материалът. Това, че не са изрязани елементите по периферията е изключително недобро изпълнение“, продължи с критиките главният архитект на София.

Той смята, че проектантът, надзорникът и строителят трябва да седнат на една маса и да преглеждат забележките една по една, за да бъдат отстранени проблемите при ремонта.
 
Според него е необходима една контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка ще има локви, когато вали дъжд.

Здравков отсече, че строителите скоро няма да получат акт 15, въпреки че миналата седмица са му го изпратили да го подпише служебно.

"Категорично това няма да се случи, защото в този случай аз като главен архитект съм от страната на възложителя и ще държим да бъдат спазени всички тези забележки“, обясни той.

Зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов увери, че строителят ще отнесе санкции заради некачествения ремонт.

Ремонтът на градинката стартира на 2 юли миналата година за срок от 365 дни.

Договорът е на стойност 17,8 млн. лв. за цялата "Зона 4", която обхваща още пространството около "Александър Невски", на ул. "11 август" и ул. "Дунав", градинката "Кристал" и тротоарите около нея.

Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден - 1% от стойността на договора без ДДС.

Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора.

"При некачествено изпълнение също ще има и други неустойки", обясни Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анчо

преди 5 години

Хубаво е, че е върната за оправяне градинката. нека да стане хубаво и уютно. Подкрепям напълно Фандъкова. Грешки стават иначе!

23

Косеца

преди 5 години

А така! Връщай ги Данче докато не се направи ремонта като хората! Ако бяха БСП на власт щяха да приемат мърлявата градинка!

22

Гази

преди 5 години

Права е Данчето! Някои фирми наистина отбиват номера! Ти им даваш шанс да направят читав ремонт, а те ...

fallback