Снимка: архив, Булфото
fallback

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна, потвърдиха пред Нова тв от Столична община. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община.

Сигналът за силна миризма в района на промишлената зона на село Яна е получен в петък вечерта в 22.00 часа. Директорът за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров обясни, че веднага са уведомили РИОСВ и е създаден щаб.

"По заповед на кмета на столицата г-жа Фандъкова е създаден временен щаб, в който сме привлекли служители на РИОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда и води, "Пожарна безопасност и защита на населението", кметът на района е уведомен. Започнахме заедно с 5-о Районно полицейско управление да извършваме дейности по установяване на въпросното извършено деяние. Започнахме измерване на място", каза той.

По думите му замерването е установило, че мястото, където са били изхвърлени варелите, е опасно и токсично, както и че елементите са лесно запалими.

"Така че има опасност за живота и здравето на хората в района, непосредствено до варелите. Направихме заедно с 5-то районно полицейско управление блокада на район от около 1,5 км", обясни Димитров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че в събота е замерен въздухът и е отчетено, че няма вредни емисии.

"Остана въпросът заедно със Софийска градска прокуратура и с 5-о районно полицейско управление в неделя сутринта с лицензирана за обработка и третиране на опасност фирма към Столична община да предприеме мерки по изкарване спешно на тези варели от мястото, където са изхвърлени до площадка за третиране на отпадъците. Вчера само бяха 14 тона запонираните вещества като варели. Днес продължава работата на фирмата до изчистване на почвата. Има още останали варели", допълни още Димитров.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има разрешение за площадка за депониране на отпадъци.

"Това е безотговорност по три закона. Количеството е огромно,  предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни", обясни още Красимир Димитров.

Варелите се извозват в района на оторизирана площадка за съхранение на отпадъци. По информация, отпадъците са извхърлени от хора с противогаз. В момента се води досъдебно производство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

пътешественик

преди 5 години

Запазете спокойствие. Б.Б. ще се обади от Мюнхен или Брюксел или който и да е друг град извън България и ще даде нареждания какво да се прави.

13

Х

преди 5 години

Федотов онзи ден минал през България, само той ги е изхвърлил тези отрови.Имал информация , че Гебрев ще мине от там.

12

чарли

преди 5 години

Наложете му глоба 500 лева и да продължава да си работи.

fallback