Снимка: pixabay
fallback

Столичнана  община и АПИ решиха хората, които живеят в селата, в близост до София, да купуват винетни стикери, ако решат да преминат по Северната скоростна тангента.

"През 2019 г. продължаваме разговорите за винетките, да търсим законово решение, за да се освободи, ако е възможно", заяви Антон Антонов от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Конкретно за срокове – надявам се до края на януари да имаме някакво решение", обясни той.

На въпрос ще успеят ли до края на януари да приемат законова промяна за републиканските пътища, според която чертите на общините да излязат от винетната система, Антонов коментира, че такова решение трябва да се обсъди като цяло.

"Този проблем не е само на Столична община, може да има и други".

Oще по темата

Относно това трябва ли хората от 14 софийски села да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, Антонов отговори: "За момента трябва".

Ако водачите нямат стикери ще бъдат глобявани, поясни той.

На въпрос дали може да се направи толеранс в месеца, в който ще се търси решение на казуса, да не се проверяват водачите, Антонов заяви: "Днес водихме този разговор и продължаваме в първите работни дни на 2019 г. Обмисляме този вариант с толеранса. От 2-ри януари започваме срещите отново".

По думите му от такса трябва да се освободят всички автомобили, тъй като от АПИ няма как технически да проверяват само колите от София.

По думите на кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева към момента всички граждани, живеещи в рамките на Столична община, имат достъп до София без да трябва да плащат винетка.

"Положителното на работната среща между общината и АПИ е добрият диалог, който постигнахме. И ще можем на следващата среща, която ще се проведе след Нова година, заедно да търсим законово решение, за да се реши по най-правилния начин проблемът, който възниква, за да могат столичани да използват Северната скоростна тангента без да заплащат такса. Така че на този етап съм удовлетворена и вярвам, че заедно ще решим проблема", заяви тя.

Попитана дали до 2 януари, когато ще се проведе следващата работна среща, хората, които тръгват от Нови Искър за София, трябва да си купуват винетка, Райчева отговори: "Има пътища, които осигуряват достъп до София без да се минава през Северна скоростна тангента. Има директни трасета, които са освободени от винетна такса".

На свой ред зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че винетки за северната дъга на "Околовръстен път" няма да се изискват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

193

Анонимен

преди 5 години

Софиянци-провинциалисти, камиони-коли, стари-нови коли, добри шофьори-джигити, шофьори-пешеходци. Това е прах в очите- става въпрос за ПАРИ. Разделяй и владей

192

Гошо

преди 5 години

Никакво умуване повече ! Всичкото селянин да си плаща удобството! Изведнъж всички селяни се почувстваха граждани (столичани) ,затова няма български домати и краставици на пазара - всичкото селянин се напъха в столицата.

191

Shark

преди 5 години

До 200. Да де, ама това е така не само в Пловдив и селата наоколо. Така е навсякъде, живеещите в селата в близост до големите градове си плащат за винетка. Така че в случая само вие се привилегировани някак си, което нали се сещаш че дразни. Чете ли по-долу едни коментар, в който човека казва че ще заведат дело срещу АПИ ако ви отпаднат винетките. И има право. Добре де, нека за вас да няма, ама тогава да отпаднат за всички. Така е редно, нали?

fallback