Снимка: Bulgaria ON AIR

Преди няколко години електронното гласуване беше много популярно, но днес, след това, което стана на последните избори в САЩ и намесата на Русия, тази идея вече звучи в друг контекст. Ще отворим прозореца за едни кибератаки, това гласуване като цяло крие много опасности. Така депутатът от ОП доц. Милен Михов коментира искането за въвеждането на електронното и машинно гласуване на следващите избори у нас, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според Михов има много начини, по които изборът може да бъде компрометиран.

"Промените са наложителни, защото преди няколко години Изборният кодекс беше една дълго обсъждана тема в обществото. Търсеха се механизми да се лекуват недъзите на избирателната система. В тази дълга сага бяха въведени механизми, които днес виждаме, че са трудно постижими. Само преди няколко дни в медиите се представиха информации, че може да си поръчаш на достъпна цена хакерска атака против някого", обясни още Михов в "Денят ON AIR".

По думите му много експерти в сферата на киберсигурността са категорични, че при електронно гласуване има много опасности, а защитата ще струва извънредно много пари.

"Все пак може да бъдат дискутирани различни варианти. Машинното гласуване също е вариант, но и при него има условности. При него може да се проследява кой човек как е гласувал. Може да се въведе такова гласуване в секциите, където има над 300 души. Не се знае обаче колко ще струват машините", сигурен е депутатът от "Обединени патриоти".

Той все пак поясни, че ако бъде въведено машинното гласуване, то няма да измести напълно ръчното такова. При подобна ситуация всеки избирател ще избира как да гласува, допълни Михов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase