pixabay

6 месеца преди евроизборите въвеждането на машинното и електронното гласуване отново забуксува и скара управляващи и опозиция. Електронното гласуване със сигурност няма да се осъществи, а машинното ще бъде доста ограничено.

Програмният директор на ''Прозрачност без граници'' Ваня Нушева акцентира върху нежеланието на политиците да включат машинното гласуване в изборния процес, тъй като по думите ѝ има редица предимства, едно от които е невъзможността за манипулиране на вота.

"Втората причина е, че е невъзможно да бъде осигурено машинно гласуване с преносими урни при хората, които гласуват вкъщи", посочи тя.

"1000 машини е имитация и отказ на въвеждане на машинно гласуване", отбеляза Ваня Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя каза още, че електронното гласуване трябва да е сигурно и не трябва да отлагаме процеса за е-идентификация. Но добави, че този вид гласуване създава риск от разширяване на възможностите за злоупотреби и натиск върху бедните и онеправдани избиратели.

"Разумният вариант е да търсим електронно гласуване за българите в чужбина", смята Нушева.

"Къде в Европа се гласува с машини? В момента никъде! В Холандия имаше машинно гласуване, махнаха го. По българския закон не се премахва хартиеното гласуване никъде, което е логично, защото не всички хора имат тези умения. При това положение се получава съчетаване на недостатъци. Предимството като скорост и точност малко се губи", обясни политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който е част от от ''Информационно обслужване''.

Той е на мнение, че няма да има затруднения, ако машините за гласуване са 1000. По думите му българските политици от една страна приемат въвеждането им, а от друга страна бягат от него.

"Сигурен съм, че догодина ще бъде успешно машинното гласуване", каза проф. Константинов и подчерта, че трябва да бъдем изключително внимателни с електронното гласуване.

Според него политиците ни се притесняват, че при такъв вид гласуване ще се увеличи много вотът от ромските гета и този от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase