Снимка: Bulgaria On Air

Това лято цяла София беше запушена заради поредица от ремонти, най-амбициозният от които в центъра на града - изцяло подменяне на ВиК инсталация, трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", площада пред църквата "Св. Седмочисленици"...

По всичко изглеждаше, че столичани ще се радват на една красива и обновена градска среда. Затова и гражданите бяха склонни да преглътнат горчивата буца, която засядаше в гърлото при всяко попадане в километрично задръстване.

Ремонтът би трябвало в момента да е във финалния си етап. Мащабната реконструкция трябва да приключи до началото на ноември. Почти готовия и обновен център на София, обаче, никак не изглежда толкова бляскаво, колкото беше обещано. И гражданите изразиха своето възмущение.

Още по темата

Заради новия площад пред църквата "Св. Седмочисленици" и плочите, които бяха поставени, социалните мрежи бяха буквално взривени от колажи и коментари, заради кичът, който кара градинката пред храма да изглежда като под на баня.

Само няколко дни преди това от "Спаси София" бяха публикувани снимки на почти приключилия ремонт на ул. "Граф Игнатиев", на който ясно се вижда как фирмата изпълнител си е "оставила ръцете".

Още преди да е завършил, ремонтът по "Граф Игнатиев" се оказа с поредица от дефекти. А вече започна и ремонт на ремонта. По обекта се работи от 5 месеца, а вложените средства възлизат на малко над 20 млн. лева.

И гражданското недоволство постепенно се увеличи. Стигна се до протести, а по време на гражданското недоволство имаше дори задържан, опитал се да нахлуе в сградата на Столичната община.

Сега, заради възмущението от некомпетентно изпълнения ремонт, от Столичната община извършват пренареждане на плочи. Или иначе казано – ремонт на ремонта. И така се затваряме в един омагьосан кръг на ремонтите, от който само Бог знае има ли излизане.

Общинският съветник на ГЕРБ Зафир Зарков заяви, че са благодарни на гражданите, които са изразили мнение и са взели участие по темата, тъй като именно така се решават проблемите – чрез диалог.

По думите му, обаче посредством това определени политически сили са се опитали да провокират вълна от недоволство.

Въпросите, обаче, си стоят. Кога ще има изцяло завършен, обновен център на София и ще се радват ли най-накрая жители и гости на столицата на една обновена и приятна градска среда?

Дали и колко големи санкции ще има към фирмата изпълнител? Щеше ли изобщо да има ремонт на ремонта, ако гражданското общество не се беше надигнало?

Изпълнител на проекта за обновяване на "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Свети Семочисленици" е фирма "Джи Пи Груп". Тя трябва да приключи с ремонта до началото на май 2019 г. или за 300 дни, както е записано в договора. А всеки един ден забавяне ще струва на изпълнителя 240 хиляди лева.

От "Джи Пи Груп" отбелязаха, че все още не са приключили с нито една от зоните, на които е разделен обектът. Столичната община излезе със сходна позиция.

Пред Bulgaria ON AIR общинският съветник от БСП Иван Таков бе категоричен, че основният проблем с ремонтите в столицата е липсата на контрол от страна на отговорните лица и институции.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 2 години

Смяната на паветата с асфалт има много предимства.Първо няма кой да реди павета.Второ паветата се крадат и продават в Германия и Австрия.После асфалта ще се кърпи до безкрайност и пак ще се крадат пари.Фандъкова и престъпният и екип разчитат,че на много малко хора в София им пука какви плочки ще сложат пред храма.Това е защото в София има около милион и половина селяни,за които е все тая.

56

Спаси София корупция

преди 2 години

Спаси София са джендърско комсомолска организация на хранилка от Позитано 20. Никакъв глас не трябва да имат по въпросите за ремонти в София

55

Анонимен

преди 2 години

София расте и ГРОЗНЕ,благодарение на Калинките от Столична община и обръча и от фирми.