снимка: БТА

Независимо дали един град е с население от 1,5 млн. или 15 млн. души, ако искаме да го превърнем в град на хората, трябва да се обърнем към неговите жители – да ги изведем от моловете и да ги върнем обратно в градските пространства. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на първото от поредицата събития „Разговори за града“, на което специален гост беше главният архитект на Москва Сергей Кузнецов.

„Това става чрез добрите публични инвестиции, които правим в последните години, а крайният резултат от тях ще стане видим след няколко месеца“, посочи Здравков, цитиран от Investor.bg.

Той допълни, че промени в четири основни политики ще трансформират облика на града в идните години. Те са свързани с подобряване на пешеходната достъпност, градската идентичност, мобилността и развиването на публичните пространства.

„В момента се извършва реконструкция на централната градска част по интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Единият от проектите е на стойност над 20 млн. лв.“, каза Здравков и допълни, че крайната цел е наред с промяната на градските пространства да се промени и средата, така че магазините, които се намират по периферията, постепенно да изменят своя характер. „Знаете как Граф Игнатиев с времето загуби своя чар, наемите на магазините намаляха, очаквам след реконструкцията да върнем хората от търговските центрове в градските пространства“, изтъкна Здравков.

Пространството около Света Неделя ще запълни липсващата връзка между пешеходните зони в града и ще създаде свързаност на площад „България“ с Ларгото, а впоследствие може да развие пешеходните връзки и до Централна гара, посочи главният архитект.

По отношение на улица „Съборна“ той отбеляза, че това е мястото за скъпите магазини и бутици и за пешеходното развитие на града, така че целта е да бъде изцяло освободена от автомобили. „Конкурсът за пространството около Света Неделя е отворен, очаквам предложения от професионалните общности. Задачата е сложна, защото трябва да обхване архитектурата от периода между двете световни войни до социалистическата архитектура от 50-те години на миналия век“, каза Здравков.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase