Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Има имоти в столицата, които само заради доброто разположение, например около Докторския паметник, веднага става "луксозно". Никой брокер не си прави труда да отчете, че в района е пълно с маломерни жилища и стари сгради. Мястото обаче автоматично го прави изключително търсено, а предлагането - малко. А цените на тези имоти скачат до тавана.

Скоро агенция за недвижимо имущество обяви, че районът около Докторския паметник е лидер по цени в столицата, пише "24 часа", които са достигнали цени от 1900 евро на кв метър. Факт е обаче, че има сделки за над 2500 евро.

В годините на имотния бум цените в района бяха 2200 евро за кв метър. В останалите софийски квартали цените са по-ниски, макар да има големи разлики в рамките на един квартал.

1647 евро на кв метър е цената в момента на жилища в "Иван Вазов", но само там, ако те са около Южния парк и са ново строителство. Останалите блокове са предимно панелни и са строени преди хетдесетина години.

 Почти за толкова пари на кв метър се парчат имотите при НДК и бул. "Витоша". Следват "Яворов" - 1606, районът около "Медицинска академия" - 1500 евро за кв метър и "Изток" - 1446. "Лозенец" е след това - 1408 евро.

Данните, предоставени на изданието от "Адрес", са по различни, но не по стойност, а по подреждане на кварталите, което е нормално, тъй като всяка фирма изготвя статистика според сделките, които е направила. А имафирми, които разполагат с много офиси и брокери.

В София има нарастване на цените, макар то да е по-ниско за първата половина на годината в сравнение със същия период за 2017-та.

В "Младост" средната цена през юли 2018 г. е била 9.81% по-висока в сравнение с юли миналата година. Но в същия период за полугодието се е вдигнала само с 2.11%. Подобни примери важат за редица други столични квартали. Цените се определят от различни фактори.

Водещ е дали в райна има предлагане на жилища и дали средата за обитаване е добра. В "Манастирски ливади" цените вървят нагоре - 6.4 за последната година и 5.5 за - полугодието.

Това се случва, независимо че проблемите с благоустрояването на района вече изглеждат непоправими, а застрояването му е на път да счупи всички рекорди. Причината за повишението е, че тук активното строителство вече силно намаля и предлагането не е чак толкова високо, което вдига цените.

"Студентски град" е друг такъв пример. Според данните на "Бългериън пропертис" това е един от софийските райони с най-ниски средни цени на жилищата - под 950 евро, включително и за съвсем нови сгради.

Тук също вече е презастроено, но за разлика от “Манастирски ливади” предлагането е твърде голямо и това оказва натиск на цените надолу.

Що се отнася до "Младост" и другите два големи жилищни комплекса в София - "Люлин" и "Дружба", разликата в цените е почти два пъти.

В "Люлин" в момента средната цена на жилищата, като изключим районите около линията на метрото, е 642 евро, докато в "Младост" е почти два пъти по-висока - 1162 евро. Може да изглежда странно на фона на общественото напрежение около силното застрояване на "Младост", но всъщност е доста логично.

Към "Младост" има големи строителни апетити, тук се намират или се строят големи офис сгради и е естествено работещите в тях да желаят да си купят жилище в района.

Търговията с имоти в момента е доста оживена и това тика цените нагоре. Ако кварталът стане един ден невъзможен за живеене, цените ще почнат да падат.

В столицата има и квартали, в които актуалните нива на цените могат да се обяснят и с други фактори, като с метрото. В "Овча купел" например, който е доста отдалечен от центъра и никога не е бил сред престижните квартали за живеене, цените са по-високи, отколкото в широката част на "Люлин". Средната е вече 800 евро на квадратен метър, а е била 728 евро миналата година по същото време.

Метрото е единственото обяснение, защото за първи път, откакто е създаден през 80-те години на миналия век, жителите на този квартал ще имат нормален транспорт до центъра.

На противоположния край на същата трета метролиния, която тръгва от "Овча купел", се намира жк "Хаджи Димитър" и близкият до него жк "Левски". Те са изградени още по-късно от "Овча купел" и представляват еманацията на грозотията на късното соцстроителство на панелни жилища. Но цените там, колкото и да са ниски, са се увеличили с 9,3% за последната година и са вече средно 776 евро на квадратен метър.

Особено в "Левски" се строят и много офис сгради. Безспорно северната тангента, която минава наблизо, и изобщо лесното влизане и излизане с кола в североизточна посока правят квартала доста удобен, коментират брокери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

bb

преди 5 години

На някои може да не им се вярва, но моя позната си продаде гарсониера на 11 етаж в Зоната и с парите си купи двустаен в центъра на Торино. Да, при FIAT и Ювентус. Чудя се на този, който купи гарсониеара дали е с ъкъла си? Иначе Люлин е на 5 км от ЦУМ, а Младост на 15. Люлин е по-добре застроен с карета между блоковете, като не може навсякъде да се правят нови сгради.

82

Анонимен

преди 5 години

Строителният бизнес е най-изгодната за сега пирамида, във времена на мимикрия.

81

Пешу

преди 5 години

оСигурно чакат да станат цените като на баба ми апартамента - 4 стаен за 7000 лева :) Ами чакайте, успех ви желая. Аз хванах последния влак, купих си в центъра тухла и сега ми казват, че мога да му взема двойно. А го купих преди едва 2 години, ама в кеш и на 100%. А като въведем еврото...майко мила, направо не ми се мисли какво ще станеЕй, математик на никаква печалба не си! Когато го продадеш тогава се реализира печалба! А смееш ли?

fallback