Снимка: Булфото
fallback

В София има знакови сгради, които са в риск заради интереси.

"Водим битка за всяка една по отделно", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Oще по темата

За "Царските конюшни", която пострадаха сериозно от пожара през уикенда, тя припомни, че още през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство е невъзможно.

"Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена", обясни Фандъкова пред Нова тв.

Според нея пожарът не е случаен.

"Това е битка за всяка конкретна сграда, за всеки конкретен случая се води битка. Интересите са много големи", заяви още Фандъкова.

"В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на "Московска" 11. Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Чудо Невиждано

преди 5 години

Няма ли някой да узапти откачалките имащи отношение към сградите на София?Събориха мавзолея-сега ще правят музей в подземието?!Чува се нещо за партийния дом-вие нормалнили сте?Кръстете сградата на Цв.Цв.и я оставете! София вече е разруха.Собствениците на неподържаните сгради да им ги вземат на ниски цени или солено да ги глобят, че не ги оправят.София има ли главен архитект,има ли план скица на всички сгради,има ли план къда да се строи и къде-не?изобщо има ли нещо ясно или има само надути пуяци

10

Анонимен

преди 5 години

"Това е битка за всяка конкретна сграда" - и с кой е водите тази битка, кои сте вие също така? Стига вече с тези безумици, стига вече излишно напрежение, стига вече злоба и завист, кога ще стъпим на разума? Не може собственик да не може да се разпорежда с имота си и да не няма подобни инциденти като с конюшните. Когато дадена сграда е ценна за обществото и е собственост на частни лица, тя трябва да се откупи или собствениците да се обезщетят с парцели, сегашния модел на рестрикции не работи.

9

lelka

преди 5 години

Ами всичките тия сгради искап пари за поддръжка. Цялата ни знакова държава и население загива и умира, тая кметица искала някакви си отделни сгради да спасява. Или чисто и просто да заяви, че не са успели приближените придворни да се наместят в тия имоти.

fallback