fallback

Квартал "Орландовци" да се казва "Райна Княгиня" - за това се обявяват потомците на голямата българка. Те организират петиция и търсят подкрепа от известни българи за тази своя инициатива.

Инженер Здравчо Здравчев, потомък на Райна Княгиня, разказа в студиото на Bulgaria ON AIR, че тя е дошла в София, заедно със съпруга си, който е бил народен представител.

Семейството им получава парцел в района на днешната улица "Опълченска", където са давани на много борци за свобода. Именно това е причината днес улицата да носи това име. Райна Княгина е била дипломиран акушер, като е помагала на бедни и богати. Именно заради това, след смъртта ѝ жените, на които е помогнала се обявяват за това, населеното място да носи нейното име.

"И така през 1935 г. през общинския съвет тогавашното село, по-късно квартал, получава името Райна Княгиня", обясни Здравчев.

Той допълни още, че смяната на името на населеното място става, защото тогавашните управници не са харесали факта, че има друга "княгиня", която не е такава по кръв, а това име и е дадено от народа. Здравчев каза още, че Орландо е италиански каменоделец, който се е заселил в района.

Диляна Здравчева и Яна Янкова, които също са потомци на Райна Княгиня и са част от инициативния комитет за връщане на името казаха, че се надяват и сега хората да ги подкрепят в тази кауза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

марчело

преди 4 години

Баба ми идедо ми сапостроили къщата 1921 год.И сега да сменяме името .то и мара бунева беше махла на орландовци ама некой кръсти улица на нея Затова нямаме история щото се изгубва в смяната на всичко било за лошо или за добро

24

от квартала

преди 5 години

напълно подкрепям инициативата за преименуване на един български квартал на името на достойна българка допринесла много за България.как изобщо може да се подлага на коментар, дали да е незнаен италиански каменоделец или заслужила личност от българската история.представете си само дебат в Италия, дали да е на името на български градинар "ал пешо"или"дон иван", вместо Гарибалди.сещате ли се за отговора?или изобщо ще има ли такъв дебат?

23

Joko

преди 6 години

Айде седнете си на зад ниците. От както се помня този квартал се кавза Орландовци. Сега някакви провинциални тръгнали да ръсят глупости.

fallback