Снимка: БТА
fallback

По-чиста околна среда и повишаване качеството на въздуха е големият ангажимент на Столична община за 2018 г., обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 г.".

Проектобюджетът на Столична община за 2018 г. е в размер на 1 433 000 000 лв., което е със 105 млн. лв. повече от 2017 г. По думите на Фандъкова във всеки сектор има увеличение на средствата.

Oще по темата
Освен това се запазват нивата на местните данъци, като се повишават приходите чрез мерки за по-висока събираемост и защита на безвъзмездните европейски средства.

По думите на Фандъкова капиталовата програма е в размер на 492 988 000 лв., като по-голямата част от тях са инвестиция в проекти за подобряване на околната среда и качеството на въздуха - модернизация на градския транспорт, строителство на метрото, разширение и поддържане на зелената система. Предвидени са и повече кампании в тази сфера, съобщава БТА.

„До голяма степен решаването на проблема зависи от всеки един гражданин“, подчерта столичният кмет. И посочи, че общината работи в добра координация с министъра на околната среда и водите Нено Димов, и заедно търсят възможности за ограничаване използването на отпадъци за битово отопление. В ход са кампании за събиране на автомобилни гуми в някои квартали на София.

Приоритет за 2018 г. е и транспортната инфраструктура. Вече можем да си позволим да отделим средства и за ремонт на вътрешно квартални улици, каза Фандъкова. Около 103 млн. лв. са отделени за реконструкция на булеварди, улици и трамвайни трасета. Ще се ремонтират трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", бул. "България" и бул. "Цар Борис Трети".

По трамвайна линия номер 5 ще се движат 13 нови трамвая от 2018 г. Предвижда се пускането в движение на 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвижда се изграждането на два нови буферни паркинга - при метростанция "Люлин" и при метростанцията на стадион "Васил Левски".

Образователната инфраструктура също е приоритет, предстои да бъдат цялостно обновени 24 детски градини и училища. Предвижда се изграждането на три нови детски градини - в кв. "Курило", в кв. "Манастирски ливади" и в кв. "Кръстова вада".

Около 5.3 млн. лв. са предвидени за инвестиции в зелената система на София. Заложени са средства за цялостна реконструкция на Западен парк, както и за ремонт на входа на Южния парк от към кв. "Гоце Делчев".

Около 2000 дървета ще бъдат засадени по улиците в София. За миене на улиците са заложени 4.7 млн. лв., като се предвижда през лятото да бъдат мити и тротоарите.

Проектът на бюджет на Столична община ще бъде внесен официално в СОС на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

слез

преди 6 години

Данче, с градския транспорт ли ходиш на работа?

26

Bit

преди 6 години

Не видях отделни пари за ремонт на бул. Дондуков.

25

Анонимен

преди 6 години

Данчеее! Това с околната среда ще е най-тлъстото перо "кражби", нали? Кажи за цената на билетите, докога ще плащаме за 1 спирка по 1.60? Кажи докога тротоарът е мой ако трябва да рина сняг, а става твой ако сложа една сергия за мартеници? И външнана стена на блока е моя ако се сцепи, но твоя ако сложа реклама на нея? Картофена работа!

fallback