Снимка: Булфото, архив
fallback

Основният замърсител на въздуха на столичани се оказа битовото отопление през зимата.

"София е с особено географско положение и съчетаването му с ниско атмосферно налягане прави нещата сложни", призна шефката на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева.

Oще по темата

Заради това най-отровен е въздухът през зимата, макар че през този сезон са отчетени само два дни с превишаване на нормите с фини прахови частици. Най-високи стойности са отчетени в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово".

Освен фините прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

"Това е инициатива на Столичната община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание и завишени нива на сяра", коментира тя пред БНТ.

Според нея трябва да се контролира пазарът на горива, за да се избегне това. Другият основен източник на замърсяване на въздуха е транспортът.

Общината се опитва да се справи с този проблем и като мярка иска да направи центъра пешеходна зона и  да насърчи използването на градския транспорт.

Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт, призна Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Партиен член

преди 6 години

А аз си мислех че,моята кола е най големият замърсител.

72

РУССКИЙ ОККУПАНТ

преди 6 години

Ха-ха-ха, дървата и въглищата които хората от кварталите Дружба, Надежда, Павлово и Хиподрума - най-топлофицираните - използват за отопление. Колите не са виновни нито баровските камини от мутробароците под Витоша.

71

boco

преди 6 години

Живота на българите се натравя не от печките, а от Джордж Сорос.

fallback