Архив: Булфото

Столичният общински съветник Карлос Контрера от ВМРО коментира мръсния въздух в столицата през студените месеци и причината за него.

Според него началото на настоящата зима следва да се отбележи не с ноемврийския сняг, а с "начеването на една нова "мода“ из софийските гета - ударното горене на пластмаси, гуми, кабели, забележете - дрехи втора употреба, с цел битово отопление".

"Едновремешните практики да се секат дървета от парковете и да се горят бяха позаместени от посочените нововъведения. Не че са спрели да секат в парковете (например в Западен парк) и да горят суровите дърва, но тази година горенето на всякакви отпадъци е в апогея си", коментира той в профила си в Facebook.

Той твърди, че основни замърсители се очертават "Виетнамските общежития“ и кв. "Факултета". "На километри от тях се носи дим и смрад на изгорели гуми и кабели. Модата с горенето на парцали и дрехи втора употреба е от миналата година, но сега отбелязва дивашки подем. Въпросните дрехи обикновено струват стотинки килограма, пристигат в България обработени и напоени с химикали", продължава Контрера в социалната мрежа.

Стотици, ако не и хиляди печки за отопление на твърдо гориво бълват вредни емисии - дим, сажди, прахови части, задушлива миризми. Гори се всичко, което е достъпно и почти без пари. Живущите в кварталите до "Виетнамските общежития“ и "Факултета“ ежедневно да се оплакват от замърсяването на въздуха. Най-добрият атестат е прането по терасите - за часове се покрива със сивкаво-черен прах, пепел, пише съветникът от ВМРО.

"Описаната картина ни повече, ни по-малко е геноцид. Своеобразен геноцид над цели квартали. Очевидно на тези, които горят боклуците в печките, не им пука особено - тровят себе си, семействата си, околните. Но всички останали са мишени. Категорично става дума за геноцид, осъществяван от пещерни типове", обобщава той.

Жители на "Красна поляна“, а и на "Овча Купел“ и район "Илинден“ алармират, че откакто е започнал отоплителният сезон на "алтернативи“ горива нормите за фини прахови частици са скочили рязко - 10-15-20 пъти над допустимото.

По думите му компетентните от РИОСВ - София мълчат и дават бланкетни, стандартни отговори. "С други думи се бездейства, защото станциите не отчитали пикови показатели. Няма и как да отчитат, защото покрай посочените гета станции няма. Факт е, че замърсяването на въздуха от тези "алтернативни горива“ е зловещо. Столична община твърди, че се извършват проверки, дори имало два съставени акта.

В началото на миналата седмица депозирах сигнал до РИОСВ - София с две искания - да се монтира станция или да се разположи мобилна такава, която да замерва замърсяването през целия отоплителен сезон. А на всеки нарушител да се съставя акт по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух. Размишлявайки, съм склонен да стигнем и по-далеч - да забраним отоплението на твърдо гориво във "Виетнамските общежития" с решение на СОС (това правомощие го има по закон), а защо не и на територията на кв. "Факултета".

Очевидно се нуждаем от бързи решения и драконовски мерки. Видно е, че и законодателната рамка се нуждае от сериозни промени, за да се справим с тази повсеместна диващина да се тровят цели квартали", завършва поста си във социалната мрежа общинсикят съветник от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase