Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Група eнтусиасти искат да реставрират стар тролей, но търсят 8 хил. лв., за да откупят емблематичното возило. В момента антиката е под заплаха да бъде нарязана за скрап.

Емблематичните возила "Шкода 9" редовно се движели по павирана София в средата на миналия век. Общо 395 броя от тях превозвали пътниците, а столичани още ги помнят като пеещите тролеи.

"Mелодията на тролея е пищящ звук, така меден, изключително популярен. Тролейбусът е с много интересно окачване и така много подскача при движение", споделя Виктор Чаушев от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" пред Bulgaria ON AIR.

Виктор и колегите му от сдружението се опитват да спасят последния останал тролейбус, доставен у нас с последната партида през 1981 г. В момента той е оставен в депо за скрап. За да го откупят и възстановят, на Виктор и колегите му са нужни 8 хил. лв. – до момента са събрани само 1300 лв., но има и друго условие - возилото трябва да се откупи до края на годината.

Спасението на чешкия тролейбус е част от амбициозен проект на младежите – наречено „Историческите тролейбуси на България“. Повече за инициативата може да научите и на сайта на сдружението - trolleybus.bgtransport.org.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 години

Това бяха великолепни машини и, както написа един от колегите, с тиристорно управление на двигателя, ново за времето си. Помня, че спечелиха голям конкурс за тролеите на Берген, Норвегия. А там има големи наклони и остри завои. С една дума - класа!А билетите бяха по 6 ст. и ... ние бяхме млади!

20

Анонимен

преди 6 години

Да помолят политиците да им помогнат. Толкова пари "изпомпват" , че 4000 евро за тях са джобни за месеца. Има няма.

19

Георги

преди 6 години

През 2012 видях в Пазарджик тези антики. Всъщност тогава те си бяха тамошния градски транспорт. После купиха нови и старите явно са заминали за скрап. Тогава се чудех, защо са още в движение, а и бяха доста шумни от въпросния меден звук. Та питането ми е, защо е останал само 1 и кой е взел решение за бракуването им? Ако искате си пуснете google street view и напишете следните координати - 42.2009029,24.3208694. Това е обръщалото в Пазарджик, където има поне 5 такива тролей.

fallback