Снимка: Булфото

Моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България“ отдавна е отминал. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на монумента от пространството около НДК.

"Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София. Срокът е около месец и половина. Прави се на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите", посочи кметът.

Още по темата

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още кметът.

Лъвската фигура от разрушения Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове ще бъде върнат на оригиналното му място - в парка пред НДК. Това ще стане, след като приключи демонтирането на паметника "1300 г. България", който е издигнат на мястото на мемориала, заяви тя.

Фандъкова няма информация да е имало предложение от инициативен комитет за възстановяване на сегашния паметник и допълни, че решаването на въпроса е продължило 10 години и е било подложено на редица дискусии.

Кметът припомни, че по нейна инициатива е създадена програма за възстановяване и опазване на паметниците и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

"След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на Цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Фандъкова.

"Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район "Надежда", каза още тя.

По думите на Фандъкова пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове.

„Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова.

По повод протестите в защита на настоящия монумент тя обясни, че хората, които са толкова активни днес, са имали възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за идеите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase