Общ преглед

Острови на трамвайните спирки, повдигнато пътно платно, бетонни трамвайни ограничители... Това са част от предложенията на "Спаси София" за реконструкцията на столичния бул. "Дондуков". В деня на последното обществено обсъждане организацията разпространи своята позиция с пет предложения за предстоящия това лято ремонт.

Още по темата

Първото предложение на "Спаси София" е за изграждането на острови на трамвайните спирки в посока центъра на града. Според тях островите ще гарантират безопасността и удобството на пътниците, ползващи трите трамвайни линии.

Бул. "Дондуков" е ключов за трамвайната мрежа на София и многобройните административни, културни и бизнес обекти по него денонощно генерират пешеходен трафик, подчертават от "Спаси София".

В посока моста "Чавдар" няма място за спиркови острови и затова от "Спаси София" предлагат пътното платно за автомобилите да се повдигне и да бъдат обособени т.н. спирки с лесен достъп. Такива спирки са широко прилагани в други градове по света.

Конструкцията ще сигнализира водачите за наличието на спирка и ще ги принуждава да намалят скоростта и осигурят перон, от който и хора с намалена подвижност да могат да се качват без чужда помощ.

Третото предложение на организацията е да се поставят бетонни трамвайни ограничители. Така ще се обезопаси и ускори движението на трамваите, обясняват от "Спаси София" и настояват, че те няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда, а напротив – ще осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайното трасе.

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда – при ул. "Веслец" и ул. "Кракра", които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе и да осигуряват безопасно място за изчакване на пресичащите пешеходци между лентите за автомобилите.

Организацията предлага и да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. Уширенията най-вече ще осигуряват видимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар