Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR
fallback

Таксиметровите шофьори в цялата страна излизат на протест днес. Причина за недоволството им е нова наредба, която ще изисква от тях да се явяват на шофьорски изпит на всеки пет години, за да подновят удостоверението си за работа.

Ивайло Джанати, представител на Синдикален съюз към таксиметровия бранш, заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази наредба е подигравка към шофьорите и те се чувстват обидени.

"Както всички в този бранш, ние ще трябва да си плащаме този изпит. Той се състои от две части - едната е административна, другата е техническа. В първата държим изпит с логически задачи и въпроси, а във втората имаме маршрути като към болници и подобни", каза Ивайло Джанати.

Адвокат Райна Димитрова, която преди е била таксиметров шофьор, също е против новата наредба.

Тя коментира, че законът изисква документи, които са напълно достатъчни, за да бъдат сигурни хората, че изпълняващите професията имат определен ранг и статут.

Днес предстои среща на представители на таксиметровия бранш с Министерство на транспорта, като недоволните се надяват да се стигне до съгласие новата наредба да бъде отменена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

читател

преди 7 години

Аз при този таксидижия на снимката не бих се качил никога, ако ще и всяка година да се явяват на изпит.

57

Плавник

преди 7 години

Като искат да взимат повече пари, ще трябва да доказват периодично правоспособността си да извършват професионални превози! Освен това трябва да бъдат задължени да използват изправни автомобили, а не 20 годишни кошници или едва движещи се разбити от липса на поддръжка автомобили. Трябва редовно да бъдат тествани и за наркотици и алкохол!

56

Анонимен

преди 7 години

Всички знаем,че повечето бакшиши са криминално проявени,неграмотни или обикновени простаци.Те си въобразяват,че могат да контролират процесите в страната и да защитават своите интереси,като плашат с протести и блокиране на кръстовища.Преди много години внезапно вдигнаха горивата и такситата блокираха парламента.Дойдоха два автобуса барети и десетина патрулки събраха на първите документите,а останалите се изпариха безславно.Така се прави.

fallback