Така трябва да изглежда небостъргача в "Младост 3"
fallback

Столичната община поиска проектите за изграждане на небостъргачи в "Младост", в близост до "Пирогов" и до мол "Парадайз" да бъдат преработени. Причините са различни - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж, съобщава "Сега".

Според Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект за 55-етажния "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда. Проектът трябва да бъде съгласуван с дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", тъй като първоначалните намерения на инвеститора били зданието да бъде 10 етажа по-ниско.

Кулата в кв. "Хладилника" включва 18 етажа с офиси и повече от 200 апартамента над тях. За партера й са предвидени търговски площи, има и подземен паркинг. Главният архитект на София Здравко Здравков, както и негови колеги смятат, че на това място не може да има такъв небостъргач.

Върнати са за преработване и два проекта гиганти на турската компания "Гаранти Коза" - комплекс до "Пирогов" с четири кули по над 50 етажа и лагуна и ансамбълът "Гранд каньон" в "Младост 3", който включва 100-метров небостъргач. Експертите имат куп забележки по тях - недостатъчно паркоместа, общ вход за жилищната, хотелската и обществената част и др. Не е ясно и как населяването на "Гранд каньон" ще повлияе на трафика по бул. "Ал. Малинов". Проблем е и че гигантът ще закрие панорамата към планината при по-ниските сгради. Забележките идват две години след като Столичната община даде картбланш за издигането на небостъргача. Оттогава теренът е заграден и инвеститорът се готви за реализирането му.

Според проекта комплексът в "Младост 3" включва три жилищни сгради със 765 апартамента с височини - 30, 22 и 19 етажа. В комплекса ще има още хотел, очна клиника, фитнес, спа център с басейн, парк. До редакционното приключване на броя от Столичната община не можаха да отговорят има ли инвеститорът виза за строеж.

С разрешително за строеж вече разполага бъдещата 202-метрова сграда Скай форт на бул. "Цариградско шосе", която е предвидена за офиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Димитър Борисов

преди 7 години

Небостъргачите се строят против земетръст, в пустинята и водата. Около тях остава място за паркинг и детски площадки. 11.2.2017г.

67

Димитър Борисов

преди 7 години

Без значение дали небостъргачите ще се изграждат във вода, пустинята или земетръсен район. Има специални технологии за строеж против земетресения. Друга технология има за строеж в пустинята и във вода. Кулите не пречат да се вижда Витоша защото са широки около 20 метра. Като се премести човек малко встрани и планината се вижда. Но панелките дълги по 50 метра в непосредствена близост освен че закриват Витоша, загрозяват пейзажа. Колкото и да ги санират след година им пада изолацията. 11.2.2017г.

66

До До 75

преди 7 години

Не ти ли е ясно, че улиците и булевардите в централната част на София са направени според този план? За да поемат сегашните потоци от коли, трябва да бъдат сринати сградите, това ли предлагаш?Или одобряваш факта, че огромните паркинги при началните спирки на метрото стоят празни, а перничани и други подобни, всеки делничен ден, минават през цяла София, за да отидат на работа и да се върнат, като в 99% от тези коли пътува само по един човек? Да не говорим на колко години са повечето от тези коли

fallback