Снимка: БТА
fallback

От днес тръгват 70 нови автобуси на градския транспорт. Те са изцяло климатизирани, нископодови и разполагат с видеонаблюдение, мобилен интернет и удобства за хора с двигателни увреждания.

Автобусите бяха представени пред зала "Арена Армеец" от кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта Ивайло Московски и от посланика на Китай у нас Джан Хайджоу.

Новите автобуси отговарят на най-високия клас в момента - Евро 6. До момента в София са 70 от всички 110 автобуси, а останалите 40 вече са пристигнали на пристанище Бургас и ще бъдат до дни в столицата.

Новите автобуси ще се движат по линиите 60, 64, 77, 82, 604, 309, 72, 84, 404. Автобусите, които влизат в движение от днес, ще обслужват линиите 604, 64 и 309.

Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания, скоростната кутия - в Германия, отоплителното и охладително тяло също е германско. Шасито и купето са изцяло произведени от китайската компания Yutong.

"Подменяме автобуси, които са на възраст над 30 години, каза пред журналисти кметът Фандъкова", цитирана от БТА.

Тя съобщи, че Столичната община продължава Програмата за модернизация на автобусите.

"Само за 3 години успяхме да подменим над 50 на сто от автобусите", похвали се тя.

Фандъкова припомни, че са нови 90 на сто от тролейбусите. Пристигат и новите трамваи, които ще бъдат пуснати в движение през септември по линия 1. Столичният кмет обяви, че ще бъде обявен и нов конкурс за още 30 автобуса.

Програмата на Столичната община предполага цялостна модернизация за автобусния транспорт до 2019 г., така че средната възраст на автобусите да бъде под 7 години. Това е нормалният европейски стандарт.

"В тази програма сме заложили и въвеждането на между 20 и 50 електробуса", каза Фандъкова.

Тя съобщи, че китайската компания ще предостави на Столичната община безвъзмездно тестов електробус за срок от шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Крум

преди 7 години

До AnonimenПишеш за качеството на китайските изделия, но бил ли си в Китай? Возил ли си се на високоскоростните им влакове? Изкачвал ли си се до 90ти етаж (и по-високо) в строените от тях сгради? Возил ли си се по перфектните им автомагистрали? Или просто си "хейтваш"?

47

Бръчков

преди 7 години

Добре де ....тук са най-многото роми от цялата страна ....

46

Бръчков

преди 7 години

Честито на Софиянци ! Все пак идват избори , а те се печелят от София ... Тук са и най многото *** гласоподаватели , които не знаят за какво служи перфораторът , но за сметка на това останалите плащат по 1.60 за билетче ! Пак честито !

fallback