Снимка: архив, Reuters

Тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, закупени от столичен магазин на Kaufland. Това става ясно от доклад на Българската агенция по безопасност на храните.

Сигналът за случая е подаден днес следобед от Столична Районна здравна инспекция. Там пък са получили информация от директора на "Александровска" болница.

Две жени от семейството са приети за лечение в болницата, а мъж е пренасочен към "Пирогов". И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в "Пирогов" и е изяснено, че най-вероятно става въпрос за натравяне с гъби, съобщава Нова тв.

По информация на лекарите преди два дни семейството е яло заешка яхния с гъби, закупени от магазинa в София.

Състоянието на натровилите се е стабилно и са под постоянен лекарски контрол.

От Агенцията по безопасност на храните са забранили на веригата да продава култивирани гъби и са изискали да бъде изтеглено цялото количество от обектите си в страна.

Инспектори към Агенцията са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби предлагани във веригата. Предстои изследване на иззетите гъби.

От Kaufland България изпратиха официално становище, в което посочват, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от тяхната верига. 

"Въпреки че БАБХ наложи забрана за изтегляне от обектите на Kaufland само на количествата култивирани печурки, до изясняване на случая Kaufland България взе решение от продажба да бъдат спрени всички видове гъби, налични в нашите хипермаркети", написаха още от компанията. 

От там съобщиха още, че производителят на гъбите, които са поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

В периода от 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби.

"Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг. От този производител зареждаме от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани", написаха от Kaufland. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase