Снимка: Булфото, архив

ВМРО - Българско национално движение настоява институциите да не прикриват случващото се в столичния квартал "Ботунец" под етикета "битов" инцидент, става ясно от официална позиция на войводите, разпространена до медиите.

Още по темата

"Става дума за пореден случай на нагла етническа циганска престъпност, а не за някакъв битов спор. Необходими са спешни и постоянни мерки за връщането на сигурността в квартала", категорични са от ВМРО.

От движението отчитат, че общинските съветници от партията в София настояват за отделяне на повече полицейски сили, които да са на терен в квартала, а и въобще в целия район "Кремиковци".

Съветниците настояват и за пълна ревизия на ползването на общинските жилища в "Ботунец" и изгонване на нарушителите от тях.

"Крайно време е да се промени и наредбата за общинските жилища на територията на Столичната община - да бъдат изгонени недобросъвестни наематели, които не си плащат разходите, съсипват жилищата, преотдават ги под наем или ги ползват за развиване на всякаква криминална дейност", пишат войводите в писмото си.

Според тях проблемът в "Ботунец" е системен и не е от година или две. "Циганите са превърнали блоковете във вертикално гето, средище на криминален контингент и инкубатор за всякакъв род престъпност. С мълчаливото съгласие на общински и държавни институции кварталът се циганизира", се казва още в позицията им.

"Не малка част от общинския жилищен фонд е буквално превзета от цигани. Още в началото на мандата казах, че в София се създават вертикални гета - в блоковете с общински жилища, дадени на цигани. Когато те дойдат, всички останали добросъвестни обитатели започват да напускат. И в "Люлин", и в "Дружба" има такива блокове", казва Карлос Контрера, председател на "Патриоти за София".

По думите му не е нормално район като "Кремиковци" да има една патрулка, която да обхожда целия район. Трябват повече служители на реда на терен, а за "Ботунец" вече е очевидно, че трябва и постоянно полицейско присъствие, допълва Контрера.

Той заявява, че е време за действия, а не за обещания. По думите му министър Румяна Бъчварова вместо да се чуди как да прави икономии от заплати и осигуровки на полицаи, да предостави на СДВР повече хора и средства за осигуряване на реда и спокойствието в Ботунец и район "Кремиковци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase