Снимка: БТА

БСП-София официално поиска касиране на изборите в София и оставка на ОИК-София, съобщи Калоян Паргов - председател на Градския съвет на БСП-София и водач на листа за общински съветници. Той, заедно със съпартийци, беше на протест пред Столичната община.

Още по темата

"Предстои да подадем жалби в Административния съд, тъй като разполагаме с конкретни доказателства за опорочаване на изборите", каза Паргов. Според него в много секции в столицата има разминаване между броя гласували и броя на бюлетините.

Той посочи още, че преференциите също не са били правилно преброени, като дори са били спестени, а в зала "Арена Армеец" 90 на сто от протоколите са били неизрядни и се е наложило "резултатите да бъдат нагласявани, за да излязат контролите".

От БСП-София атакуваха още и резултатът от изборите за кмет на район "Изгрев", който според тях също е подправен. "Те ни взеха балотажа", оплакака се Паргов, по думите на когото минимум 4-5 000 гласа са отнети от БСП в този район чрез фалшификации и манипулации.

По данни на ЦИК в район "Изгрев" на балотаж отиват ГЕРБ с 39,44 процента и Реформаторския блок с 16,89 процента. Резултатът на "БСП лява България" в "Изгрев" е 16,73 процента.

Както Dnes.bg съобщи, само преди ден кандидатът за кмет на София от БСП Михаил Мирчев също атакува резултатите от вота. По думите му има сериозно опорочаване на изборните процедури, а ЦИК и досега не е предоставила данни каква е била избирателната активност в деня на местния вот като брой гласували, а не като проценти.

Като аргумент за нечестните избори Мирчев посочи данните от предварителните социологически изследвания, които по думите му се различават доста от първоначалните изборни резултати. Според него подобно разминаване може да бъде в рамките на статистическата грешка от 2-3%, но не и повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase