Снимка: Булфото, архив
fallback

Софиянци са подложени на шумен терор, особено около основните пътни артерии. Районите на първа линия около бул.”Цариградско шосе” са най-шумните места, като там нивото на шума може да се сравни с работата на реактивни двигатели на самолет преди старт, пише в. "Монитор".

Ограничаването на движението в центъра, чрез изграждане на паркинги във входа, както и смяната на павета с асфалт оказват положителен ефект при намаляването на шума. Това са мерките записани в актуализирания план за действие за управление и намаляване на шума, който Столичният общинският съвет прие.

Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени или зелени пояси от дървета и храсти.

Друга мярка според еколозите е да се вдигнат двойно данъци за колите над 15 години. Това обаче може да се случи към 2022 г., обясниха от “Московска” 33 пред изданието.

Шумът може да стане причина колите да бъдат "късани" и на годишния технически преглед. Общинарите обмислят да се инициират законодателни промени, в които да се измерва нивото на шума и ако е над допустимото, автомобилът да не минава прегледа.

Наблюденията за последните 10 г. показват, че въпреки предприетите през последните години ремонти на уличната мрежа в различните части на столицата изграждането на нови пътни съоръжения, включително метрото, нивото на шума в значителна част се задържа трайно над граничните стойности, пише в плана на общината.

"Цариградско шосе" е едно от най-шумните места в града, където нивото на тътена достига до 70 децибела през деня. Стойностите, които са измерени по ключовата артерия, са почти колкото при подгряването на реактивни двигатели. Според инспекторите от столичната здравна инспекция, почти на всяко централно шосе нивото на бучене надвишава 65 децибела.

В топ 3 с най-шумните места в София се нарежда бул. “Цар Борис III”, “Подуяне” и около Руски паметник, където децибелите са около 65.

Най-тихо е на хората в квартал "Дружба" около бл.96, където шума е около 60 децибела. Толкова са измерени и на улиците "Ново село" и "Киевска" в кв. "Овча купел", сочат данните.

Шум, който е по-силен от 60 децибела, може да бъде опасен за здравето. Според лекарите той може да доведе до умора, недоспиване и намаляване на концентрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

До Miro

преди 8 години

Може много да им каже, като от КАТ не допуснат този модел на Hona въобще в България.

23

Бай-Боздуган

преди 8 години

Ам да бучи..дреме ми на шортите! Я одим пеш...

22

Людмил

преди 8 години

"смяната на павета с асфалт оказват положителен ефект при намаляването на шума"И след като са достигнали до този невероятен извод, въпроса е защо сега на "Дондуков" ще бъдат пренаредени всички павета, вместо да се сложи асфалт, и кога ще асфалтират "Цар Борис III" ?

fallback