Снимка: Reuters, архив

Парите, които TV7 дължи са под 5 млн. лв, пресметна пред Нова телевизия Радослав Миленков – председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. По негови думи, твърденията на самата телевизия са, че истинският размер на дълга им към КТБ е 2,5 млн. лв. като срещу това финансиране има особен залог на част от техниката - не цялата техника на телевизията, не другите права на телевизията.

Миналата седмица TV7 бе посетена от съдия-изпълнител. Причината – телевизията дължи пари на КТБ. Синдиците на банката са се обърнали към съдия-изпълнител, който да изнесе заложеното в КТБ. Стана огромен скандал и се стигна до 7-дневна отсрочка. Днес обаче тя изтича и синдиците отново трябва да влязат в телевизията.

Преди минути частен съдебен изпълнител отново влезе в сградата на TV7, съобщиха за БТА от екипа на телевизията. В момента той разговаря с изпълнителния директор на медията Кирил Благоев, като няма напрежение.

"Този срок бе даден по изключение. Отново се подновява законовата процедура. Мога да ви уверя, че всяка една банка прилага такава процедура по отношение на длъжници, които не са редовни", поясни Миленков.

Още по темата

По думите му стратегиите за търсене на дължимите пари са различни за всеки един дълг. Той обясни, че собственикът на TV7 е "Краун медиа", която е получила съществено финансиране от една от медиите около КТБ – TCIMЕ, в размер на около 200 млн. лв. Собственикът на "Краун медиа" е една офшорка в Кипър.

"От БНБ огласиха, че TCIMЕ е получил като заем държавни ценни книжа, с които се е разпоредило и сега дължи на банката 160 млн. лв. Ние търсиме всяка една сума, но стратегиите са различни", добави Миленков.

Относно дълговете към КТБ, той заяви, че синдиците на банката в момента са се фокусирала към компании, които "имат някакво финансово обезпечение". До края на месеца предстои наемане на фирма, която да тръгне по стъпките на необезпечените кредити на банката. Ще се установи точно какви парични потоци са гравитирали в банката, извън нея и фирмите около нея. Нейната работа ще продължи между 3 и 5 години, обясни той.

Миленков изнесе в ефир и данни за големите взимания на банката, без да споменава имената на фирмите, защото по закон няма право – на 129 кредитополучатели са им изпратени покани за предсрочна изискуемост, срещу 41 са предприети действия за предявавания на вземания, срещу петима са започнати заповедни производства по ГПК, започнати са изпълнителни производства срещу петима и т.н.

"Казусът с TV7 стана явен, защото това е телевизия и тя използва своите камери, за да покаже публично какво се случва и да се защити", допълни Миленков. Той разясни, че TV7 е имала време да си погаси заемите, провеждани са много срещи, от февруари ръководството на телевизията знае, че ще се пристъпи към подобна процедура.

На въпрос дали има бъдещ купувач за медията той обясни, че твърдението за инвеститор идва от самата телевизия, официално обаче няма такава информация.

"При синдиците не е постъпвало никакво предложение за закупуване на телевизията", категорично заяви Миленков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase