Снимка: Софиямед

В болница "Софиямед", в която работи акушерката Емилия Ковачева, е имало неспазване на медицинските стандарти, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

По думите му частното болнично заведение е било санкционирано и от Инспекцията по труда, и от Изпълнителна агенция "Медицински одит“.

"Софиямед" е открита през 2012 г. и досега от "Медицински одит" са правили 11 проверки, като 6 от тях са били по сигнал на пациенти.

Още по темата

Констатиран е нерегламентиран транспорт до друго лечебно заведение. Има и установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болницата.

Шарков призна, че не е чел всички доклади на одиторите, но по негови впечатления в болницата е имало лош контрол.

Въпреки това обаче по думите на Шарков в момента не може да има санкция "закриване на лечебно заведение".

"Това,което се опитваме в момента да направим е да разпишем текстове в закона ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни оценки да му се отнема разрешителното за дейност", заяви още д-р Шарков. 

Заместник-министърът коментира и самият инцидент с битото бебе. "Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо  може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца", коментира той. По думите му колко дълго време си работил или каква заплата получаваш не е оправдание за една такава постъпка с дете.

"Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете", допълни д-р Шарков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase