Д-р Стефан Константинов. Снимка: Булфото, архив

30% от медицинските сестри у нас страдат от т. нар. burnout – синдрома на професионалното изпепеляване. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитирайки проучване, в ефира на Нова телевизия.

"Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие”, обобщи Константинов.

Още по темата
По думите му статистиката у нас показва, че броят на акушерките се стопява катастрофално. Ако през 1980 г. в страната са работили 7897 акушерки, то към 2013 г. те вече са едва 3276.

В случая с битото бебе в болница "Софиямед“ акушерката Емилия Ковачева е работила повече от регламентираното. “24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява” каза още той Константинов.

"Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа не винаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава”, заяви д-р Константинов.

"В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина”, призна още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase