Кметът Йорданка Фандъкова посети археологическите разкопки в кв. "Слатина". Снимка БТА

Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. "Слатина".

Археологическите разкопки са на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф. Васил Николов – НАИМ на БАН.

По думите на кмета това е един от четирите проекта, които се финансират по столична програма „Култура” заедно със Западната порта на Сердика, манастира "Мария Магдалена" в Бухово и крепостта Урвич.

Задача на общината е разкопките да бъдат разкрити, експонирани и запазени. Идеята е ученици да ги посещават, да провеждат часовете си там и да ги изучават, обясни Фандъкова.

Кметът благодари на БАН за съвместната работа и допълни, че следващата година трябва да започне самото изпълнение на проекта.

Тя подчерта, че е важно работата по проектите от културно-историческото наследство да не се прекъсва. "Разчитаме на собствените си средства по отношение на програма „Култура”, но сме подали нашите проекти и очакваме един по-сериозен финансов ресурс от т.нар. „Норвежка програма”, допълни Фандъкова.

Кметът призна, че последната година и половина по тази програма не се е случило нищо, което е забавило работата, въпреки че общината е била готова по проектите, които са на обща стойност 3 млрд. лева.

„Надявам се София да получи това финансиране, за да може следващата година да продължим активната работа по разкриването на богатото културно-историческо наследство на града ни”, допълни Фандъкова.

Кметът потвърди пред "Фокус", че строежът на метрото върви по график и над 70 % от дейностите вече са изпълнени в двата участъка - до „Летището” и до ж.к. „Бизнес парк”, а напролет движението по тях трябва да бъде пуснато.

„Това ще допринесе за създаване на връзката с летище София с централна градска част и Централна гара. Ще се постигне тази интермодалност, която беше в основата на тази отсечка”, обясни Фандъкова.

София има няколко големи и важни проекта, каза кметът и посочи за пример метрото, Завода за отпадъци, реконструкцията около НДК.

Работата по метрото е привлякла най-много европейски средства. „С европейски средства успяхме да завършим първия етап на проекта за Завода за отпадъци и в момента строим втория етап – инсталацията за механично-биологично третиране, която трябва да бъде готова следващата година”, заяви Фандъкова.

Като важни проекти, които не се виждат, но се усещат, е изграждането на канализации на територията на общината, допълни тя.  За целта обаче трябва да се намери решение в новия програмен период София да може да кандидатства по ОП „Околна среда” за изграждането им, допълни Фандъкова.

Около НДК предстои подмяна на настилките на парка, вече е започнат ремонтът и цялостната реконструкция на естакадите с нови осветления, с озеленяване и с пейки. „Ще се получи едно страхотно място за разходка, благодарение на европейски средства и съфинансиране от Столична община”, допълни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase