Протестът на лекарите от Спешна помощ. Снимка: БТА

Преправян е часът на тръгване и на пристигане на линейката при случая с починала фотографка Елизабет Димитрова. Това каза пред журналисти Симеон Василев, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Проверка по случая беше назначена от министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Жената почина след абитуриентски бал в кв. "Надежда", докато чака пристигането на линейката. На 40-годишната Елизабет й прилошава, близките й звънят на Бърза помощ, но според тях линейката закъснява почти час, което се оказва фатално. След пристигане на колата се оказва, че тя няма и необходимото оборудване.

Още по темата
Василев уточни, че в колата наистина е нямало дефибрилатор, протокол за това обаче е трябвало да бъде подписан предварително.

Пристигайки на място, медицинският екип не се е опитал да реанимира пациентката, каза още той и посочи, че това е огромна грешка на екипа. Било е възможно жената да е в клинична смърт. Реанимационни дейности са били задължителни, подчерта още Василев.

Заради проблемите в Спешна помощ зам.-министър д-р Бойко Пенков съобщи вчера, че директорът на Центъра д-р Георги Гелев и на заместника му д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Днес в защита на шефа си лекари протестираха пред Министерството на здравеопазването, като поискаха подобряване на работата в Спешната помощ.

Протестиращите внесоха в МЗ подписка от над 250 души в подкрепа на исканията си.

Работещи в Спешната помощ започнаха масово да подават оставки от сутринта, каза пред журналисти д-р Пламен Паликарски, който внесе подписката.

Той заяви, че дават едномесечен срок на МЗ да предприеме някаква крачка за решаване на проблемите. Ако това не стане, тези хора ще напуснат, допълни медикът.

Ако е имало максимум 18 екипа, които да работят в София, ще останат  5-6, каза Паликарски и уточни, че в Спешната помощ работят общо около 300 души, като около 60 от тях са лекари.

Пламен Паликарски каза, че до този момент представители на МЗ не са се срещнали с протестиращите.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase