Един от проектите за фонтана. Снимка Столична община

Общ преглед

Фонтанът на бул. „Витошка” в София, който стана най-обсъжданата тема през миналата година в София, ще има нова визия. Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е обявила конкурс за това, а причината е, че фонтанът изглеждал недовършен и нехудожествен.

"За моя радост не се обсъжда неремонтираната част с калта и дупките, а се обсъждат нещата, които се правят, което е добре”, каза градоначалникът, цитирана от „Фокус“.

Тя призна, че фонтанът изглеждал недовършен и затова се обърнала към студентите от Националната художествена академия. „Общо 12 проекта са представени. Целта е да се направи нещо, което да бъде интересно, което да бъде популярно”, отбеляза Фандъкова. 

Тя обясни, че от днес в рамките на две седмици ще тече гласуване в сайта Столична община, за да се види какво ще харесат хората, които минават по "Витошка“, и тези, които живеят в района.

"След това ще преминем към работа по проектирането”, уточни кметът на столицата. Тя призна, че в момента няма предвиден бюджет, но това не били скъпи проекти.

„Нека видим първо какво мислят гражданите. Като време до реализация мисля, че от лятото до есента можем да го направим. Стига наистина да има интерес”, каза още Фандъкова.

Градоначалникът смята, че фонтаните в София все още са недостатъчни, „защото тук няма голяма река, която да освежава хората“. Тя обясни, че от миналата година е започнала реконструкцията на вече съществуващите фонтани в града.

„Миналата година довършихме фонтана в Южния парк. Вече се прави реконструкция на фонтана пред президентството и в парк „Оборище”. Докторската градина ще бъде приключена всеки момент, но ако има забавяне, ще има и санкции. По моя информация вече приключва с изключение на водната част, но нейният срок за изпълнение е по-дълъг”, каза Фандъкова.

Тя допълни, че в момента е обявен избор на процедура за ремонтиране на останала част от бул. "Витошка”. "Очаквам до есента да се започне работа по проекта”, допълни още кметът.

Същевременно Столична община вече е започнала поетапното пускане на фонтаните в София. Три от съоръженията - фонтанът на входа на Южния парк, фонтанът пред Народния театър и този на площад „Бански“, вече работят, след като бяха реконструирани и модернизирани през 2012 – 2013 г.

В момента текат ремонти на седем от фонтаните в града, включващи хидроизолация, подмяна на облицовъчните плочи, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти.

През месец май ще бъдат пуснати фонтаните пред Президентството, в парка „Вл. Заимов”, този пред административната сграда на район "Изгрев” и фонтан "Буката". Фонтаните пред минералната баня и на кръговото кръстовище в Банкя ще започнат да работят през месец юли 2014 г.

Фонтаните се източват и почистват с препарати против микроорганизми на всеки два месеца, както и ежедневно почистване на водното огледало от отпадъци. Преди пускането на фонтаните са направени електрически замервания с оглед безопасността на гражданите.

Тази година няма да заработят единствено фонтаните пред Националния дворец на културата, където се извършва цялостна модернизация на парковото пространство с европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар