Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Въпреки забраната на Столична община и недоволството на партии и неправителствени организации, националистите все пак излязоха на шествието, известно като Луковмарш.

Това накара кметът на София Йорданка Фандъкова да издаде заповед за прекратяване на провеждането на мероприятието в района на пл. „Св. Александър Невски”.
Oще по темата


Според съобщението на пресцентъра на общината на събитието то е с начален час 17:30 часа. „В 17:32 часа в Столична община е получено писмо от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, с което се иска кметът на София да предприеме мерки за прекратяване на мероприятие със събиране на хора в района на пл. „Св. Александър Невски”, уточняват от СО.

От полицията разполагат с „оперативни данни”, че на Луковмарш присъстват „лица, участвали в различни правонарушения, включително по време на спортни мероприятия”, както и участници от вчерашния протест в Пловдив, по време на който се стигна до сблъсъци с полицията и погром на сградата на мюфтийството.

Според МВР „от посочените факти може да се направи основателен извод, че са налице предпоставки за нарушаване на законовите норми, за възникване на нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на гражданите на територията на столицата”.

С този аргумент кметът на София прекратява събитието, а участниците са длъжни да се разотидат.

От МВР по-късно съобщиха, че десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления. Причините за задържането им са липсата на документи за самоличност и притежание на забранени предмети. Един от отведените мъже е разпознат като участник във вчерашния протест, провел се в Пловдив.

Ден преди събитието организаторите се оплакаха от „безпрецедентния натиск, който кликата на антиконституционната партия ДПС и наследниците на убийците на ген. Луков от БСП, чужди посолства, начело с израелското и различни НПО-та, проводници на чужди интереси, оказват върху българските власти, за забрана на марша”.

„Искаме да успокоим всички, които искат да вземат участие в Луковмарш, а и неговите противници, че няма правно основание, на което той да бъде забранен. Луковмарш ще го има, въпреки всичко!” заявяват националистите.

Тази година паметта на ген. Луков се чества за 11-та година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Ех Историйо ........

преди 10 години

На 24 август 1944 г. в местността Жабокрек в Рила планина т.нар. Рило-Пирински партизански отряд, нападат сграда използвана за лечение на войници от Вермахта, обезоръжават и убиват БЪРГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ, пазещи сградата и след това убиват около 20 немски войници,болни и невъоръжени.Тези срамни събития се превръщат в героични и сега там има паметник и музей на терористите.Всяка година лидерът на БСП ходи там на чествания.Така,че кой кой е в българската история айде по кротко другари от Позитано20.

173

Анонимен

преди 10 години

За всеки човек който е да е може да се изкарат и героични и срамни дела.Аз лично нямам отношение към този генерал,но историческите факти сочат,че офицер от българската армия е бил убит от нелегална терористична групировка за мокри поръчки.Пък какво,че някой си го чества?Сергей как чества зверствата при село Жабокрек като героични.

172

Анонимен

преди 10 години

uuuuuuuuuuuuu bulgarsi s konski opashki znaka na tangra no vse pak ideiski hristiqni uuuuuuuuuuuuuuuuu

fallback