Лъвов мост в столицата. Снимка, архив, Булфото

Започва реконструкцията на Лъвов мост. Строителството ще започне от събота, като първоначално се предвижда затваряне на бул "Сливница", между бул. "Христо Ботев" и "Раковска". Това каза Любомир Христов, зам.-кмет по "Транспорт и транспортни комуникации" към Столична община.

Окончателният вариант на проекта е преработен, променени са част от вариантите на преминаване на пешеходци и велосипедисти, каза още Христов. Той обясни, че старият исторически мост ще бъде освободен от автомобилното движение, което го амортизира и натоварва. 

"Ще бъде възстановен старият облик на Лъвов мост - такъв, какъвто е обособен в годините", обясни зам.-кметът на Столична община.

По думите му първоначално са предвиждани три ленти в кръговото кръстовище, но новият проект предвижда 2 ленти. Доказа се, че наличието на още една лента ще се отрази негативно на трафика и ще се затруднява движението, посочи той.

"Ще бъдат спестени средства от изграждането на трета лента и ще бъдат използвани за ремонт на бул. "Мария Луиза" – ремонт на пътните платна, нови тротоари, ново осветление. В новия програмен период етап от ремонта ще бъде и площадът на "Света Неделя". Стойността на проекта за изграждане на кръстовището е 22 млн. лв., като в проекта се включва и реконструкцията на бул. "Мария Луиза" до Централни хали.

Според зам.-кмета реконструкцията на моста ще реши интензивния трафик по бул. „Сливница”, предава "Фокус". Той изнесе статистика, според която към настоящия момент около 60 000 превозни средства преминават между 7.30 часа и 19.30 часа. Идеята е след изпълнението на проекта половината автомобили - около 32 000 автомобила, да преминават по бул. „Сливница” и около 28 000 автомобила да преминават през кръговото, което ще бъде изградено на бул. „Мария Луиза”.

След реализацията на проекта в кръговото кръстовище ще се преминава за времето от 1 до 3 мин, а в кръговото кръстовище, при ограничение на скоростта 50км/ч, времето за преминаване ще бъде 18 секунди, обясни Христов.

"Основните елементи на вредните емисии в кръстовището ще бъдат намалени с почти 50%, което показва един дългосрочен ефект по отношение на подобряване на градската среда”, посочи той. Естетическата част ще бъде облагородяване на стария мост. Ще бъдат поставени пейки, подновено осветление, кошчета – всичко ще бъде в духа на първоначалния вид на моста. Реставрацията се осъществява със специалисти от музея на София, посочи заместник-кметът на Столична община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase