Снимка: Булфото, архив

Срокът за изграждане на завода за механично биологично третиране на отпадъците на София е 19 месеца, като проектирането и изпълнението му започват от началото на 2014 г. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР.

По думите й проектът се изпълнява по правилата на Европейската комисия и подлежи на непрекъснат контрол и проверки. Надзорът се осъществява от немска компания, която е следяла за спазването на правилата и през първата фаза на проекта.

Още по темата

"Изключително стриктно следи не само сроковете, но и качеството. Аз лично очаквам проектирането да се ускори. Това е един изключително важен проект не само за София, а и за България, защото става въпрос за един съвременен начин за преработка на битовите отпадъци – винаги сложен въпрос навсякъде в Европа и по света. За съжаление, този обект от самото начало започна като политически проект и разбира се, че в този смисъл трудностите се изпречваха на всяка крачка. Но за мен през цялото време беше важно да работим последователно, да можем да защитим проекта за финансиране с европейски средства, защото това е много голям и скъп проект и за да можем да направим това, трябваше да заслужим доверието на Европейската комисия.", допълни Фандъкова.

След приключването на първия етап на интегрирания проект за преработка на отпадъците от началото на годината ще може да започне пробната експлоатация на двете инсталации на площадката "Хан Богров", чийто капацитет на преработка ще достигне 44 000 тона годишно.

Според Йорданка Фандъкова отдавна в София няма криза с боклука и това се виждало по улиците на града.

"Нека да припомня, че част от първата фаза беше и новото депо, което вече функционира близо една година. В същото време правим рекултивация с европейски средства, по най-модерния начин, на старото депо в Долни Богров. Там картината беше ужасяваща, въпреки че депото не се използваше. Сега ако отидете, ще видите, че няма нищо общо с това, което хората бяха свикнали да виждат и се страхуваха от думата „депо”. Депата, които изграждаме и рекултивираме в момента, са по всички правила на Европейската комисия. Така че всъщност този въпрос се политизира и аз, разбира се, очаквам, че ще продължи да се политизира. Но фактите са факти и те ни дават увереност да продължим напред и да финализираме този най-голям, най-мащабен проект на България по Оперативна програма "Околна среда", каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase