Снимка: Булфото

Маршрутните линии в София ще претърпят промени. Това намерение на общината е от две години. Желанието е да се намали преминаването през центъра на тези коли до минимум.

Според новите мерки в столицата ще останат  общо 17 маршрутни линии, съобщава в. "Труд". Броят им е заложен в документацията за новия конкурс, който трябва да стартира през февруари, а скоро изискванията към превозвачите ще бъдат внесени за обсъждане в СОС.

Работна група, която работи по промяната предвижда договорът към останалите маршрутки да е за срок от 5 години.

Изискванията към новите превозвачи за по-натоварените маршрути е да имат между 8 и 12 коли, а за останалите - от 2 до 7. Според условията интервалът на движение по първите е средно между 10 и 14 минути, а по останалите 20 - 30 минути.

Първата кола по повечето линии ще е в 6.00 сутринта, а последната ще приключва работа около 22.00 часа. Маршрутите на част от тях все пак ще минават през централни булеварди като "Цар Освободител", "В. Левски", "Хр. и Е. Георгиеви" и "Патриарх Евтимий".

В момента в София се движат 22 маршрутни линии, като реално действащи са 15-16. Техните договори с общината са изтекли през 2012 г.

През 2003 г. след конкурс е разрешено на 49 линии да работят, но поради пускането в експлоатация на метрото, 27 линии не действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase