Бежанци в лагер в София. Снимка: БТА, архив

Лидерът на ГЕРБ се опасява, че в София се настаняват прекалено много нелегални имигранти, което ще доведе до сериозни проблеми в столицата.

„Груба грешка е над 70% от бежанците и нелегалните имигранти да се настаняват в столицата“, заяви той в Сливен.

Според него над 2000 души се водят на частни адреси, а това няма как да бъде контролирано от полицията.

Бойко Борисов призна, че съзира умисъл към кмета на София Йорданка Фандъкова от страна на управляващите.

„Вече има над 4000-5000 души, които няма къде да живеят, няма къде да работят. Идват студени дни, хората ще слязат в метрото. Вече влизат и в разкопките.

Още по темата
Ще направят много сериозен проблем на София, нерешим за в бъдеще. Виждам голям умисъл в това. Виждам абсолютна невъзможност не поради некадърност. В случая и полицията и службите нямат човешкия ресурс, възможността да се справят с това нещо в последствие”, коментира той.

Според него, ако бежанците са в по- малък град или населено място службите ще имат възможност да ги контролират.

„Как ще преброиш 2000 души, които сега са в София по частни адреси. Дали са там, къде са в града? Тези хора, когато са лишени от работа, от място къде да живеят. Тези, които са със семействата си е по – лесно, но другите – младите ще се организират в групи. Не мога да си представя, че заради Орешарски да му осигуряват задните входове, и отпред, и отзад на сградите, тези квартали не се пазят”, каза още Борисов. Според него Центровете за временно настаняване са временни и след това тези хора трябва да бъдат върнати обратно или устроени, а в момента там са стотици без контрол.

„Много тежък проблем. Не му завиждам на Йовчев, защото на него ще му падне на главата, а той е добър министър. Орешарски е безотговорния човек. Станишев е безотговорния човек. И те заслужават много да бъдат мразени за това”, заяви Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase