Снимка: БГНЕС

"Говорих с изпълнителния директор на "Топлофикация София" и той каза, че е запорирана само една от сметките, няма проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга", заяви кметът Васил Терзиев на брифинг в СОС.

Терзиев каза, че е разговарял с директора на дружеството Петър Петров, който го е уверил, че няма риск за подаването на топлофикационната услуга и че запорирането на сметки се случва сравнително регулярно, когато идва отоплителния сезон. Става въпрос за запор на само една от сметките на "Топлофикация" като запорът е за 25 млн. лв., поясни кметът.

Според него има голям системен проблем, тъй като дружеството има 1,6 млрд. лв. задължения. Изключително нужно е да работим с държавата, тъй като и транспортът, и "Топлофикация" изискват активна роля на държавата, което е много трудно в състояние на постоянен изборен процес, където трудно се поема отговорност и се вземат решения, заяви столичният кмет.

Терзиев допълни, че ще бъде организирана среща, както с министър-председателя, така и с отделните министри, за да се разрешат всички проблеми. "Без едно добро партньорство няма как със собствени средства, да покрием такива големи финансови дупки навсякъде", каза столичният кмет.

Терзиев допълни, че проблемът с "Топлофикация" е системен и очаква от ръководството, което беше сменено през лятото, да представи дългосрочен план за оздравяване на дружеството.

На въпрос за какъв период са натрупани тези 25 млн. лв. и на каква стойност възлизат другите просрочени задължения Васил Терзиев каза, че не може да даде точна разбивка и че те са натрупани за много години. С колективни усилия ще трябва да се направят доста усилия за промяна на работата на тези дружества, заяви кметът Васил Терзиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase