Бежанци в центъра в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

"Бунтове срещу бежанците не са организирани и няма да бъдат организирани. Ние ще протестираме срещу бездействието на властта", категоричен бе войводата Ангел Джамбазки на готвените от тях прояви.

Зам.-председателят на ВМРО призова от ефира на Нова тв, че държавата трябва да направи ясно разграничение между нелегални имигранти и бежанци.

Още по темата
"Едните са хора, които бягат от Сирия, за да се спасят, но ако става въпрос за хора от Чад, които са дошли да търсят препитание в Европа, тогава е много по-различно", добави той.

Джамбазки възнегодува и срещу Държавната агенция за бежанците, които не са осигурили лекари и преводачи в центровете, където са настанени имигрантите.

"Бежанците не могат да потърсят помощ от никого, не говорят езика ни", отбеляза той.

На същото мнение се оказа и пиар експертът Нидал Алгафари, който сподели, че в лагерите липсват административни лица, които да помагат на бежанците.

"Стига се до абсурди, при които майка не може да обясни, че детето ѝ е болно. Това може да доведе до хуманитарна криза. Няма проблем с храната или дрехите – българите дават много, но просто няма кой да организира дарението, така че да стигнат до правилните места", обясни той.

Алгафари бе категоричен, че даването на хуманитарен статут заковава бежанците в България.

"Ако обаче бъде предоставен статут на бежанец, то хората почти незабавно ще заминат. Между двете има разлика.  Самите сирийци не знаят какво получават, мислят си, че като получат документите, са готови да заминат за Германия. Много често обаче не е така", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase